Cautare
, Contributor

I am a Breaking News Editor, with a focus on covering important IT& C and Energy news. Have a news tip? DMs are open on Instagram @georgiana1costea or drop me an email at georgiana.costea@forbes.ro

Energie |
|

Răzvan Copoiu, CEO Signify România: “O trecere la iluminatul cu LED pe piața profesională din întreaga lume ar economisi în total 177 de miliarde de euro pe an la cheltuielile cu energia electrică”

Ne aflăm într-o perioadă oportună tranziției către economie verde, însă România trebuie să depună eforturi pentru a atinge nivelul tehnologic de dezvoltare a altor țări europene.  
razvan copoiu signify romania 2

Signify România s-a implicat în proiecte de smart city în oraşe din ţară, precum Bucureşti şi Alba Iulia, însă dezvoltă și proiecte în domeniul iluminatului arenelor sportive, clădirilor şi zonelor istorice. Potrivit companiei, tranziția la iluminatul cu LED este una dintre cele mai simple proceduri de modernizare a iluminatul public stradal, parte importantă a conceptului de smart city și a demersurilor către o economie verde. “Suntem pe locul trei în Europa ca volum de fonduri, în condițiile în care România are 25 de ani în spatele Europei de Vest. Deși se discută despre iluminat cu LED din 2008 (de când au apărut aceste becuri), calitatea luminii, intensitatea luminoasă și temperatura de culoare în școli și spitale nu sunt conforme cu standardele europene, iar acesta este un semnal de alarmă pe care trebuie să-l aducem pe ordinea de zi a autorităților”, a declarat Răzvan Copoiu, CEO Signify România şi Europa de Sud-Est (fosta Philips Lighting).

Conceptul de smart city, sau oraș inteligent, nu poate fi complet fără smart lighting, adaugă el. Iluminatul public are un potențial uriaș atât prin programul AFM, cât și prin PNRR, iar România dispune de fonduri pentru modernizare acestor sisteme. “Până acum, dintre cele peste 2 milioane de becuri utilizate pentru iluminatul rutier și stradal din România, aproximativ 25% au fost deja înlocuite cu tehnologia LED”, completează el. În cazul în care luminile stradale ar fi interconectate într-un sistem de smart city, consumul ar fi redus cu 50-80%. De asemenea, potrivit acestuia, iluminatul conectat poate genera economii de până la 80% în comparație cu iluminatul convențional, “prin controlul la distanță și managementul informațiilor în timp real despre starea și funcționarea sistemului de iluminat, prin funcția de colectare și partajare a datelor.” Potrivit estimărilor companiei, la nivelul anului 2025, rata sistemelor de iluminat conectate ar urma să ajungă la 35%.

Răzvan Copoiu a preluat în vara anului 2020 poziția de director general al Signify România şi al altor 9 ţări din Europa de Sud-Est (Slovenia, Croaţia, Serbia, Bulgaria, Republica Moldo­va, Albania, Muntenegru, Bosnia şi Herţegovina şi Macedonia de Nord). Signify România estimează o creștere a cifrei de afaceri anul acesta, comparativ cu 2020, deși multe licitații de iluminat public vor fi finalizate în 2022. “Pentru anul 2022 avem în plan creșteri datorate atât fondurilor accesibile prin PNRR, dar și ca urmare a unei revigorări a economiei și a investițiilor necesare în iluminat și în sectorul privat, pentru a atinge obiectivele de sustenabilitate la care orice companie ar trebui să adere”, mai punctează el.

Signify a atins deja pragul neutralizării emisiilor de carbon pentru toate operațiunile sale, la nivel global, arată Răzvan Copoiu, iar compania se angajează să aplice și în România conceptul economiei circulare. “Adoptarea tehnologiei LED, eficiente din punct de vedere energetic, va contribui la reducerea emisiilor cu cel puțin 55% până în 2030 la nivelul fiecărei țări. Liderii mondiali ar trebui să se concentreze pe efectuarea de schimbări care să producă rezultate rapide și să aibă un impact atât pe piața iluminatului profesional, cât și pe cea a iluminatului de consum. O trecere la iluminatul cu LED pe piața profesională din întreaga lume ar putea reduce emisiile de CO2 cu mai mult de 553 de milioane de tone și ar economisi în total 177 de miliarde de euro pe an la cheltuielile cu energia electrică.”

Pentru următoarea perioadă, compania  are în vedere derularea unor proiecte prin PNRR sau AFM, dar și a programului Green Switch, creat special de Signify pentru a ajuta la îndeplinirea obiectivelor Green Deal.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii