Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Reinventarea României |
|

Răzvan Butucaru – Partner, Financial Services & Advisory Leader Mazars, Ioana Filipescu Stamboli, Managing Director Investment Advisory Partners și Valeriu Zamfirescu, Partner Business Advisory, Head of M&A and Transaction Advisory BDO au descris evoluția pieței M&A în ultimele 9 luni

Care sunt factorii cheie din mediul de M&A, acum în „noul normal”, dar și care sunt cele mai importante lecții pe care le-au extras jucătorii care activează în acest sector economic, ne-au explicat într-o nouă ediție reINVENTAREA României, Răzvan Butucaru – Partner, Financial Services & Advisory Leader Mazars, Ioana Filipescu Stamboli, Managing Director Investment Advisory Partners și Valeriu Zamfirescu, Partner Business Advisory, Head of M&A and Transaction Advisory BDO.
shutterstock_1811198821

„Piața a avut o scădere în 2020, au fost două prime trimestre scăzute, în care volumul tranzacțiilor a fost scăzut. În trimestrul 3 au scăzut cele de valori mari. A fost un trimestru 3 bun. Cred că a fost un trend pentru cam toți investitorii”, oferă o privire în ansambu Răzvan Butucaru, Partner, Financial Services & Advisory Leader Mazars, care a punctat în intervenția sa, că peste 70% din investitori vor să investească în continuare.

Potrivit acestuia, volumul tranzacțiilor făcute de către private equity în 2020 a înregistrat o creștere semnificativă comparativ cu anii trecuți, un fapt explicabil deoarece „au experiența necesară, sau poate sunt oportuniști”. Pe de o altă parte, se remarcă un interes pentru companiile care au probleme financiare, potențiale în insolvență sau lichidare. Reprezentantul firmei de audit, fiscalitate și consultanță mai observă faptul că “industria IT a fost cel care a înregistrat niște volume importante în această perioadă”. Printre alte domenii cu o evoluție bună, sunt listate și serviciile financiare, medical și farma.

Această perspectiva largă este dublată de o imagine asupra următorului an. Care sunt factorii cheie? “Un factor este o amânarea pe fondul investitorilor financiari” spune el, factor completat cu o scădere a veniturilor, undeva între 15-20%, o amânare a strategiilor de exit și o concentrare a gestionării acestor afacerii. “Tranzacțiile vor continua, investitorii sunt interesați, măsurile de lockdown nu vor mai avea același impact, s-au găsit modalități de a comunica”, adaugă Răzvan

“Viziunea mea pentru perioada următoare e mai optimistă, exsita business-uri care au fost afectate, dar și business-uri care au avut creșteri foarte mari. Nu cred că putem generaliza la nivel economic. Cred că există potențial. Sunt fonduri de investiții care sunt pregătite, regionale și locale, care sunt optimiste, au găsit metode atractive și sunt pregătite să investească în continuare”, a concluzionat acesta.

La rândul său, Ioana Filipescu Stamboli, Managing Director Investment Advisory Partners a precizat că efectele pandemiei de coronavirus s-au făcut resimțițe și pe piața M&A. „Îmi amintesc că prin iunie-iulie m-a contactat un fost client care voia să inițieze un exit la începutul anului –  el activa într-unul dintre sectoarele puternic lovite de consecințele acestei pandemiei. Ce am constatat în urma acelei întâlniri a fost că dintr-un vânzător potențial, dându-și seama că domeniul este impactat negativ pentru o perioadă lungă de timp, acea persoană contempla o achiziție în mod oportunisit ca răspuns la această situație… și cu o față extrem de jovială și detensionată în condițiile unei realități foarte brutale cu care compania se confrunta mi-a zis…Ioana, nu cred că am ce să fac – este acum ori niciodată, este momentul să cresc, pentru că dacă stau, business-ul va muri sau în cel mai bun caz, mă pot gândi la el peste 36 de luni, când pot să-l reiau, dar acum este momentul, că am oportunități pe piață. Deci, ca și concluzie: cine are curaj în această perioadă, poate să câștige”, a povestit Ioana Filipescu Stamboli.

Potrivit acesteia, imediat după cea de-a doua jumătate a lunii martie, tranzacțiile de pe piața globală M&A au început să cadă, precum piesele unui domino.

„După șase ani de creștere continuă a pieței globale M&A, primele două luni ale lui 2020, te-ar fi făcut să crezi că această evoluție va continua și cu toate acestea, deși în  luna februarie credeam că acest virus SARS CoV 2 reprezintă o problemă pentru Asia, foarte curând a devenit problema tuturor, și rând pe rând, ca într-un domino, tranzacțiile au început să cadă, fie au fost abandonate complet, fie au fost amânate pentru o dată incertă, așa încât în perioada aprilie-iulie au avut un peisaj al pieței M&A înghețat”, a exemplificat Managing Director Investment Advisory Partners.

De cealaltă parte, Valeriu Zamfirescu, Partner Business Advisory, Head of M&A and Transaction Advisory BDO a specificat că una dintre lecțiile pe care le-a învățat în ultimele 9 luni este cea a „se poate și așa”: „ (…) Ne-am mutat rapid de la munca de birou la munca de acasă. Acesta nu a fost cel mai greu lucru, pentru căci criza ne-a lovit într-un moment prielnic, din punct de vedere al tehnologiei și al dotării fiecăruia”.

Potrivit acestuia, clienții au răspuns rapid la modul acesta de lucru, iar proiectele conturate de BDO au putut să meargă mai departe și în noile condiții.

“O a doua lecție este că piața se adaptează rapid la condiții. Cei cărora le-a mers bine, le merge și mai bine. Dacă au avut resurse financiare, e momentul să crească rapid în achiziții”, a adăugat Valeriu Zamfirescu . Deși unele tranzacții au fost întârziate în domeniul agricol, sau amânate în domeniul aeronautic, în piața de audit și consultanță nu a fost posibilă o pauză.

Expunând aceste două lecții, Valeriu Zamfirescu își continuă intervenția în cadrul emisiunii online reInventarea României , cu predicții pentru anul viitor. “Din punct de vedere al tranzacțiilor, este o perioadă și urmează o perioadă care e dictată de cumpărători. Asta va conduce la o scădere. Dacă luai volumul de tranzacții și dădeai la o parte niște tranzacții de retail, rămânea o bucată de piață relevantă pentru a judeca nivelul de tranzacții în România. Este și va fi o piață a cumpărătorilor”, a mai exemplificat acesta.

Din păcate, este dificil să conturezi o imagine clară despre viitor, căci piața este într-o continuă schimbare. “Ce pot să spun este că un business plan făcut în 2019 la final, nu prea mai are nicio relevanță în acest moment”, a conchis Partner Business Advisory, Head of M&A and Transaction Advisory BDO.

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii