FacebookTwitterLinkedIn

„Războiul Regelui” este bazat pe cel mai amplu interviu al Majestatii Sale, oferit în exclusivitate lui John M. Florescu (CEO Centrade) în anul 2003.

„Razboiul Regelui” va fi difuzat marți, 10 mai, orele 23:15 de ProTV, partenerul media al proiectului.

Pentru prima oară în istorie, publicul român are posibilitatea să afle adevărul despre momentul 23 August 1944, când România a întors armele împotriva Germaniei schimbând soarta celei mai dure conflagrații mondiale, despre abdicarea Regelui în 30 decembrie 1947 și instaurarea regimului comunist folosind puterea sovietică.

Documentarul oferă o perspectivă din interiorul loviturii de stat,  în cuvintele unice ale Majestății Sale Regelui Mihai I. Culegerea informațiilor a durat 13 ani, fiind filmat în Paris, Berlin, New York, Moscova și București.

John Florescu, producătorul filmului, a declarat: „Proiectul <<Războiul Regelui>> a reprezentat un pas natural. Sunt fiul unui istoric român, Radu Florescu; iar bunicul meu a fost diplomat la Londra până la instaurarea regimului Antonescu. Am conștientizat astfel de la început importanta majoră pe care interviul Majestătii Sale o are pentru toți cei care doresc restabilirea adevărului istoric și mă simt onorat pentru că am avut privilegiul să coordonez acest proiect și că îl pot prezenta astăzi publicului din România. Alături de echipa mea, în acest proiect am avut doi parteneri extraordinari care au înțeles imediat importanța demersului: Banca Transilvania, recunoscută pentru susținerea valorilor româneşti și postul de televiziune ProTv, recunoscut pentru inovația în media”.

Autenticitatea datelor prezentate în documentarul „Războiul Regelui” este redată inclusiv de reputați istorici, martori ai acelor vremuri, veterani de război, strategi militari.

Printre personalitățile intervievate în cadrul documentarului se numără Principesa Margareta, fiica Regelui Mihai I, în prezent Custodele Coroanei Regale, generalul  Wesley Clark, fost comandant suprem al NATO, diplomatul Neagu Djuvara, istoricul britanic Dennis Deletant, politologul german Dr. Anneli Ute Gabanyi, fostul director al Arhivelor Naţionale Române și Președintele Societății de Științe Istorice din România,  Ioan Scurtu, directorul Centrului Român de Studii Istorice Evreiești, Adrian Cioflinga și istoricul Matei Cazacu, director al Centrului Național de Cercetări Științifice din Paris.

Horia Ciorcilă, Președintele Consiliului de Administrație şi fondator al Băncii Transilvania, a declarat: „Banca Transilvania este onorată să se alăture unui proiect de interes major pentru toți românii, cel mai complex documentar istoric despre Regele Mihai, lansat odată cu aniversarea a 150 de ani a Casei Regale a României. Dorim ca acest documentar să contribuie la reafirmarea rolului României în istorie”.

Contribuția decisivă a României la scurtarea cu până la 200 de zile a celui de-al doilea Război Mondial și curajul Regelui Mihai I de a ieși din alianța cu Germania nazistă pentru a-și salva poporul au beneficiat de recunoaștere internațională imediat după terminarea războiului.

Majestatea Sa, Regele Mihai I a primit „Diploma de merit” din partea președintelui Statelor Unite ale Americii de la acea vreme, Harry Truman și „Ordinul Victoria” din partea Rusiei lui Iosif Stalin.