Cautare
, Forbes Staff

I am a Breaking News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering important tech and business news. Graduated from University of Bucharest with an MA in Political Journalism. Worked as a journal...

CORONAVIRUS |
|

Războiul împotriva dezinformării cu privire la vaccinuri este mai costisitor ca niciodată pentru UE.

Milioane de oameni s-au vaccinat deja cu vaccinul AstraZeneca în toată Europa, fără a fi subiecții unor simtome adverse majore. În ciuda acestui fapt, medicii raportează un număr tot mai mare de oameni care sunt convinși că acesta cauzează mai mult rau decât bine, iar o parte din cei vaccinați ajung să creadă și ei același lucru.
vaccin UE COVID

Efectul nocebo este cunoscut medicinei și se definește prin faptul că oamenii daca sunt indemnati să creadă că ceva îi poate îmbolnăvi, descoperă apoi chiar sursa bolii. Răspunsurile cauzate de acest simptom sunt puternice din punct de vedere psihologic, iar efectele cauzate de acesta sunt cât se poate de reale, însă nu trebuie confundate cu cele cauzate de vaccin.

Contextul de mai sus este prezent pe tot cuprinsul bătrânului continent, unde știrile false pe tema efectelor negative cauzate de vaccin se află într-o creștere exponențială pana la punctul în care creaza o isterie în masa. Germania, spre exemplu, face față unei reacții sistematice împotriva vaccinului, însa duce lipsă de alternative pentru a soluționa acest răspuns al societății, potrivit The Telegraph.

Mai mult, această reacție generală cauzată de frică va întarzia inocularea cetătenilor cu cel putin doua luni – timp prețios în lupta cu pandemia. Rezultatul este că Germania a utilizat până acum doar 87.000 din cele 736.000 de vaccinuri AstraZeneca achizitionate, iar Spania doar 35.000 din cele 418.000 de vaccinuri.

În Europa de Sud, situația este departe de a fi diferită. Aflată în fața posibilității de a pierde un nou sezon turistic, datoriile publice din tările componente ale acestei regiuni ar putea ajunge într-un punct fără de întoarcere. Strategia de 750 de miliarde de euro a UE de menținere a economiilor statelor din bloc – în realitate sunt 390 de miliarde de euro împărțite celor 27 de state de-a lungul a cinci ani – este triviala fata de cea a Statelor Unite și devine depasita de ultimele schimbari epidemiologice.

Cu toate că planuri mai mari de ajutorare a celor afectati vor fi necesare, Nordul Europei pare sa reziste. Germania si Olanda pun deja în plan noi reglementari fiscale, însa vor pune mai mari presiuni asupra sistemelor bugetare. În final, intrebarea ramane: cine va plăti cu adevarat prețul acestei pandemii?

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii