Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

Ratingurile emisiunii „Biziday” (Digi24), realizată de Moise Guran în 2016

Moise Guran a decis să renunțe să mai realizeze emisiunea „Biziday” după nouă luni de difuzare la televiziunea de știri Digi24. Motivele renunțării chiar nu contează. În urma sa rămân cifrele de audiență. Dar se va mai întâlni Moise Guran cu astfel de audiențe?
Moise Guran biziday

În perioada 11 ianuarie – 21 iunie a.c., cele 88 de ediții ale programului „Biziday” au înregistrat la nivel național o audiență medie de 105.000 telespectatori pe minut (0,6% rating). În mediul urban, audiența medie a fost de 89.000 persoane pe minut (0,9% rating urban). Este evident că cei mai mulți telespectatori ai lui Moise Guran au provenit din orașe. Cele două cifre de audiență se situează peste mediile lunare ale televiziunii Digi24 (calculate toată ziua).

La nivel național, din cele 88 de ediții difuzate, 44 au avut ratinguri care au depășit 100.000 de telespectatori pe minut. Altfel spus, jumătate au depășit acest prag.

În urban, pragul sutei de mii de orășeni (prag psihologic) a fost depășit de 27 de ediții.

Ediția cu cea mai mare audiență la nivel urban (căci urbanul a fost miza de rating a lui Moise Guran!) a fost difuzată pe 22 martie, când s-au înregistrat 135.000 de telespectatori pe minut (1,4% rating). În acea ediție, Moise Guran a vorbit despre atacurile teroriste de la Bruxelles și despre posibilele efecte asupra Europei și implicit asupra românilor. Titlul subiectului a fost „Scopul terorismului este frica”. Un alt subiect din cadrul ediției cu rating-record l-a reprezentat o analiză Bloomberg care explica de ce electoratul de pe diferite meridiane ale globului este tentat, în general, să voteze extremele.

Cea de-a doua ediție cu rating mare, în perioada analizată, a fost cea de pe 11 mai a.c., care s-a deschis cu subiectul Hexi Pharma. Ratingul a fost de 134.000 de telespectatori pe minut (1,3%).

Revenind la audiența din mediu urban pentru cele 88 de ediții difuzate, interesantă este comparația audienței programului cu audiențele din intervalele vecine. Astfel, audiența medie la Digi24 pe intervalul orar 21:00 – 22:00, interval premergător lui „Biziday”, a fost de 61.000 de telespectatori pe minut (0,6% rating), sub ratingului lui Guran (89.000). În intervalul 23:00 – 24:00, ratingul mediu de la Digi24 a fost de 37.000 de orășeni pe minut (0,4%).

Se poate spune că „Biziday” a tras (în sus) audiența lui Digi24 cu circa 30%. Dar aceste comparații trebuie luate sub rezerva variațiilor de rating de la o seară la altă, care depind foarte mult și de concurența celorlalte televiziuni. Totuși, un lucru este cert, Moise Guran n-a renunțat la emisiune din cauza audiențelor slabe.

VEZI PROFITURILE ȘI PIERDERILE EDITURILOR DIN ROMÂNIA ÎN 2015!

Profilul telespectatorilor „Biziday”, la nivel urban, în funcție de nivelul educației, arată că 50% din totalul privitorilor a fost reprezentat de persoane cu studii superioare.

Studiile medii au fost prezente în proporție de 39,2%. Nu avem informații că ar mai exista în România un astfel de program TV în care studiile superioare sunt jumătate din audiența totală.

În funcție de vârstă, nucleu dur al telespectatorilor de la „Biziday” a fost format din orășeni între 45 – 54 de ani: 21,6% din totalul audienței. Persoanele cu vârste de peste 65 de ani, cu ponderi foarte mari la programele celorlalte televiziuni de știri (peste 45%), au avut o cotă de 16,5% la emisiunea lui Guran.

Bărbații din urban au avut o pondere mai mare decât femeile: 53,3%, respectiv 46,7%.

Ediția „Biziday”, difuzată marți, 21 iunie, a avut o audiență medie pe național de doar 69.000 de telespectatori pe minut (0,4% rating) și de 63.000 în urban (0,6%). Sunt cifre slabe pentru o ediție în pragul sfârșitului de sezon. Asta înseamnă că publicul n-a fost interesat de „despărțirea” de Moise Guran. Poate că a fost mai mult interesat de meciul Croația – Spania de la Pro TV.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii