Cautare
, Contributor

Opinii |
|

Rateurile tehnocrate, clasa politică și protestele de stradă

Rolul ”societății civile” nu este să conducă o țară, ci să fie un ”câine de pază”, care să protesteze, inclusiv prin manifestații de stradă.
???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Guvernul tehnocrat, una dintre cerințele ”străzii”, se naște greu. O concluzie la care ajunge oricine a urmărit bâlbâielile din ultimele zile ale prim-ministrului desemnat, Dacian Cioloș, în privința a două dintre cele mai importante ministere: Justiția și Sănătatea. După ce presa a scos la iveală faptul că Andrei Baciu, propus inițial ca ministru al Sănătății, a fost model în tinerețe, dar și lipsa sa de pregătire pentru o asemenea responsabilitate (mai importantă, dar cu un efect mai mic asupra publicului decât celebra de-acum poză în lenjerie intimă), a venit rândul Cristinei Guseth să clacheze în momentul audierii sale de către comisiile parlamentare. Cei doi s-au dovedit, până la urmă, inapți pentru posturile pentru care au fost propuși tocmai din cauza lipsei pregătirii lor profesionale în domeniile pe care ar fi trebuit să le conducă.

Dacian Cioloș, vestea bună și vestea proastă

Evenimentele s-au precipitat în ceea ce privește portofoliul Justiției, numele celor propuși schimbându-se, la un moment dat, de la o oră la alta. Pentru un guvern de profesioniști, aceste evoluții sunt îngrijorătoare, denotând – nu trebuie să ne fie teamă de cuvinte tari – amatorism și lipsă de responsabilitate, adică exact ceea ce oamenii care au ieșit în stradă au reproșat clasei politice în ansamblul ei.

Fără să vreau să iau apărarea clasei politice, profund afectată de corupție și nepăsare față de electorat, este clar că un politician experimentat nu ar fi făcut greșelile de mai sus. În plus, mașinăria birocratică nu poate fi schimbată prin punerea în fruntea ei a unor oameni care nu cunosc sistemul din interior, ci a unora care au experiență și care știu exact ceea ce au de făcut.

Proteste: Vidul de putere naște monștri

Tot la fel de clar este că Guvernul Ponta a căzut în urma protestelor de stradă. Până la urmă, aceasta este esența unei democrații: schimbarea conducătorilor atunci când nu îndeplinesc mandatul care le-a fost încredințat de către electorat. Rolul ”societății civile” nu este să conducă o țară, ci să fie un ”câine de pază”, care să protesteze, inclusiv prin manifestații de stradă, atunci când situația o cere.

Foto; Fulgaradu | Dreamstime.com – Romanian Protest 04/11/2015 Photo

Proteste: Vidul de putere naște monștri

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii