Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Bani și Investiţii |
|

Rata șomajului tehnic ar putea ajunge la 6,5% în România

O nouă analiză publicată joi de KeysFin arată că rata șomajului tehnic în România este în creștere.
somaj

O nouă analiză publicată joi de KeysFin arată că rata șomajului tehnic în România este în creștere. Estimările specialiștilor arată că aceasta ar putea ajunge la 6,5% în acest an, rămânând totuși sub media europeană de 7,1% sau cea din Statele Unite de 11%, informează Agerpres.

Datele INS demonstrează că numărul de şomeri (15-74 ani) a crescut în mai la 463.000. Astfel, rata şomajului s-a majorat cu 0,4 puncte procentuale faţă de aprilie, la 5,2%, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.

Conform analizei, şomajul tehnic a ajutat temporar companiile puternic afectate de pandemie, care aveau nevoie de acest ajutor financiar pentru a-şi păstra angajaţii, pe termen scurt. Este vorba de aproximativ 1,1 milioane de angajaţi la solicitarea a 129 de mii de angajatori.

Începând cu 28 mai, Ministerul Muncii a încetat să mai publice date cu privire la numărul contractelor de muncă încetate. Cu un nivel de 430.000 de contracte de muncă încetate pe 28 mai, indicatorul înregistra o creştere cu 286% faţă de 30 martie, evoluţie care se va transmite însă doar parţial şi în creşterea ratei şomajului.

Specialiștii care au dezvoltat analiza susțin: “Pe sectoare, distribuţia diferă de cea a contractelor suspendate: comerţul şi industria prelucrătoare reprezintă aproximativ 18% din total, fiecare, urmate de construcţii cu 15%. Având însă în vedere că, chiar şi înainte de începerea pandemiei, în 2018, 292 mii de companii locale nu aveau niciun angajat, impactul din momentul de faţă asupra pieţei muncii locală este şi mai mare”.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii