Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

Rata inflaţiei a ajuns în octombrie la aproape 8%

Inflaţia continuă să crească mult peste previziuni şi generează cele mai mari majorări de preţuri din ultimii 13 ani. Rata anuală a inflaţiei a ajuns luna trecută la aproape 8%, informează Radio România Actualități.
bani

Cel mai mult s-au scumpit gazele naturale, iar creşterile de preţuri din energie şi combustibili au antrenat majorări, care nu se vor opri până la jumătatea anului viitor, notează RRA, conform BNR şi analiştilor economici.

În octombrie comparativ cu luna anterioară cel mai mult s-au scumpit gazele naturale cu peste 21%, urmate de cartofi cu aproape 10%, de întreaga categorie de legume şi conserve de legume, de ouă şi zahăr cu majorări de peste 3%.

Alte creşteri mai semnificative s-au înregistrat şi în cazul pâinii, produselor de morărit şi panificaţie, energiei termice şi uleiului comestibil.

Singura categorie care a consemnat o reducere mai relevantă a tarifului a fost zona de transport aerian cu peste 16%.

Creşterea accelerată a inflaţiei a fost cauzată de revenirea prea rapidă a economiilor după şocul creat anul trecut de pandemia COVID-19, care s-a reflectat într-un dezechilibru între cerere şi ofertă şi într-o criză a preţurilor produselor energetice.

Rata anuală a inflaţiei IPC este proiectată la valoarea de 7,5% în luna decembrie 2021 şi este prevăzută să se tempereze, până la 5,9 % la sfârşitul anului viitor, potrivit Raportului asupra inflaţiei al Băncii Naţionale a României.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii