Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Rata creditelor neperformante din România la cel mai redus nivel: a coborât sub 8%, la finele lunii septembrie

Rata creditelor neperformante era de 7,96%, la finele lunii septembrie, arată datele Băncii Naționale a României, citate în „Raportul asupra stabilității financiare”, ediția decembrie 2017.
Raport-Inflatie-BNR-15-mai-2017DSC_2899x

Aceasta este cel mai redus nivel al ratei creditelor neperformante înregistrat de sistemul bancar din țara noastră.

Rata creditelor neperformante a crescut la 9,75%, în ianuarie

Indicatorii specifici calităţii activelor bancare s-au ameliorat. Rata creditelor neperformante a scăzut sub 8%, ajungând în zona considerată cu risc mediu de EBA (n.red. – European Banking Authority), România având cea mai rapidă rată de ajustare a NPL (n.red. – non-performing loans) din Europa în ultimii 3 ani. Reducerea NPL a avut loc pentru toate categoriile de debitori, iar gradul de acoperire cu provizioane rămâne adecvat”, a spus Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR, într-o conferință de prezentare a „Raportului asupra stabilității financiare”.

Rata creditelor neperformante a scăzut la 9,04%, în mai

La finele anului 2014, rata creditelor neperformante era de 20,71%, dar cel mai ridicat nivel a fost 21,47% fiind înregistrat la finele lunii septembrie 2014. Acest nivel s-a redus accelerat, în următorii ani, pe măsură ce băncile au vândut portofoliile care le produceau goluri în bilanțuri.

Profitul net al sectorului bancar în 2016: 4,2 miliarde lei. Cota de piață a băncilor cu pierderi, aproape înjumătățită

Rata creditelor neperformante a ajuns la 13,51%, la finele anului 2015, după care a scăzut cu 28,8%, până la 9,62%, la finele anului trecut. De asemenea, NPL-ul scăzuse până la 8,32%, în iunie, în timp ce media Uniunii Europene era de 4,5%.

BNR și-a propus ca rata creditelor neperformante să coboare la 6%, de la 9-10%, în prezent

Standardele EBA prevăd drept cel mai bun prag al NPL-ului la sub 3%, iar cel mai rău la peste 8%, în timp ce nivelul intermediar este cel între 3% și 8%.

Rata creditelor neperformante a scăzut la 9,26%, în aprilie

BNR-ul și-a stabilit pentru finele acestui an o țintă a NPL-ului de aproximativ 6%.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii