Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Rata creditelor neperformante a coborât la 6,4%, la finelui anului 2017, aproape de ținta BNR

Rata creditelor neperformante s-a redus cu 33,5%, la finele anului trecut, față de finele anului anterior, de la 9,62% la 6,4%, arată datele provizorii ale Băncii Naționale a României.
shutterstock_piete-de-capital-euro-bani-money-UE

Cel mai ieftin mic dejun din București costă mai puțin de 3 lei, reiese din datele BNR

Potrivit definiției ABE, implementată în cadrul național prin Ordinul BNR nr. 6/2014, expunerile neperformante sunt fie cele semnificative cu scadența depașită cu peste 90 de zile, fie cele pentru care se consideră că, în lipsa executării garanției reale, este improbabil ca debitorul să își achite integral obligațiile din credite, indiferent de existența oricărei sume restante sau numărul de zile de întarziere de plată.

La începutul anului trecut, Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR, anunța că, pentru acest an, Banca Centrală își propune o țintă de a creditelor neperformante de 6%, aproape de media europeană.

Profitul net al sistemului bancar românesc a crescut cu o treime, la 5,64 de miliarde de lei, în 2017

Scăderea a continuat tendința din anii anterior, noul nivel fiind semnificativ redus, față de cel de 21,47%, la cât era în septembrie 2014.

În plus, tendința s-a menținut, în ciuda creșterii soldului creditului pentru populație care a ajuns la 232 de miliarde de lei, cu 5,6% peste nivelul din anul anterior, în special pe fondul acordării mai multor credite în lei, un avans de aproape 16%, care au ajuns să reprezinte aproape 63% din totalul creditelor.

Isărescu despre creșterea ratei dobânzii de politică monetară la 2,25% pe an: „Urmărește să juguleze inflația” și să tempereze majorarea dobânzilor, dar ROBOR-ul va crește, în următoarea perioadă

De asemenea, din totalul portofoliului de credite, creditele depreciate au ajuns să reprezinte 3,01%, la finele anului trecut, față de 4,89%, la finele anului anterior.

În același timp, creanțele depreciate reprezentau 1,63% din activele sistemului bancar, o scădere de un punct procentual, față de 2,67%.

În plus, creanțele depreciate au ajuns la 1,82% din totalul datoriilor, o scădere importantă de la 2,98%, cât era la finele anului anterior.

Profitul net al sistemului bancar românesc a crescut cu 33%, anul trecut, comparativ cu anul anterior, până la 5,64 de miliarde de lei, mai reiese din datele provizorii ale BNR.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii