Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Servicii financiare |
|

Rata anuală a inflației a scăzut la 1,2%, în august

Rata anuală a inflației a fost de 1,2% în august, în scădere cu 0,22 puncte procentuale, comparativ cu nivelul de la finalul lunii precedente, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS), scrie Agerpres.
shutterstock_piete-de-capital-euro-bani-money-UE

În iulie, rata anuală a inflației a fost de 1,4%, în creștere comparativ cu 0,85% în luna anterioară.

Prețurile de consum în luna august 2017 comparativ cu luna august 2016 au crescut cu 1,2%. Rata medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (septembrie 2016 — august 2017) față de precedentele 12 luni (septembrie 2015 — august 2016), calculată pe baza IPC (indicelui prețurilor de consum), este 0,2%”, se arată în document.

Determinată pe baza IAPC (indicele armonizat al prețurilor de consum), rata medie este 0,3%.

Banca Națională a României a revizuit la începutul lunii august prognoza de inflație pentru finalul acestui an la 1,9%, în condițiile în care anterior estima un nivel al ratei inflației de 1,6%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale.

Pentru finalul anului viitor, BNR estimează o rată a inflației de 3,2%, de la 3,1% anterior, iar pentru finalul primului semestru din 2019 se așteaptă la o rată a inflației de 3,5%.

Potrivit BNR, reintrarea ratei anuale a inflației IPC în intervalul țintei a fost anticipată a avea loc din trimestrului al treile al acestui an.

Calculată la taxe constante, rata inflației va atinge 2,9% în decembrie 2017, valoare situată peste ținta centrală de inflație, de 2,5%

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii