FacebookTwitterLinkedIn

Cel mai recent, în august 2013, rata anuală a inflației a fost de 3,67%, iar în iulie 2013 de 4,41%. Deci, noul nivel este cel mai ridicat din ultimii paru ani și jumătate.

Actuala creștere a ratei anule a inflației s-a datorat majorării de 3,79% a produselor alimentare și cu 6,23% a celor nealimentare, precum și cu 0,9% a serviciilor.

Preţurile de consum în luna ianuarie 2018, comparativ cu luna decembrie 2017 au crescut cu 0,8%. Rata medie a preţurilor de consum, în ultimele 12 luni (februarie 2017 – ianuarie 2018), faţă de precedentele 12 luni (februarie 2016 – ianuarie 2017), calculată pe baza IPC (Indicelui Prețurilor de Consum), este 1,7%”, se mai scrie într-un comunicat de presă al Statisticii.

BNR estimează rata anuală a inflației în creștere la 3,5%, pentru finalul anului 2018. Isărescu: „Prognoza noastră este foarte calmă”, dar piața muncii, măsurile fiscale și prețul la energie o poate modifica

Faţă de decembrie, preţurile au urcat cu 0,78%, în ianuarie, ca urmare a scumpirii mărfurilor alimentare cu 0,64%, a cele nealimentare cu 1,08% și a serviciilor cu 0,32%.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 3,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, o creștere de 0,3 puncte procentuale, dar a menținut progonoza pentru finalul anului 2019, la 3,1%.

Mica cocoaşă (n.red. – din graficului cu proiecţia inflaţiei) s-a cocoşat de tot. Nu numai că s-a umflat la 5%, cu aproximație, dar se prelungeşte până spre vară. Altminteri, avem aceeași anticipație pozitivă că rata anuală a inflației va fi adusă în interiorul intervalului de variație de 2,5%, plus – minus 1%, spre sfârșitul anului 2018 și în 2019 se va situa acolo, a spus Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, la conferinţa de prezentare a „Raportului asupra inflaţiei”, ediția februarie 2018.

Reintrarea în ținta Băncii Centrale se va face în trimestrul al patrulea al acestui an.

„Accelerarea ratei anuale a inflației, în primele trei trimestre ale anului 2018 se datorează acelor componente ale coșului de consum care sunt exogene sferei de aplicare a politicii monetare. Aceasta este realitatea: sunt pe partea ofertei. Când crești prețul la energia electrică n-ai cum să combați această decizie prin majorarea dobânzii. N-are niciun efect. Este un preț administrat. Să te gândești să reduci cu aceeași pondere alte prețuri din coșul de consum, ca să contrabalansezi, este un puțin cam mult. (…) Dinamica anuală prognozată a prețurilor administrate se adaugă la creșterile de preț, comparativ cu raportul anterior”, a completat Isărescu.