FacebookTwitterLinkedIn

De asemenea, 74% dintre acestea declară că motivul principal pentru care plățile nu respectă termenul scadent îl reprezintă problemele financiare cu care se confruntă clienții lor.

În plus, 47% dintre companiile intervievate se confruntă, în același timp, și cu întârzierea intenționată a plăților din partea partenerilor.

În România, media termenelor de plată pentru sectorul B2B este de 36 de zile, iar în sectorul public de 48 de zile.

Deși se află pe un trend de creștere economic, în România se observă o creștere a termenelelor de plată cu până la 13 zile în sectorul public, comparativ cu 2017.

Pentru companiile din România, întârzierea facturilor la plată reprezintă deja o obișnuință, iar acest comportament nu este deloc benefic pentru creșterea afacerilor și dezvoltarea echipelor. Acceptarea unui termen de plată prelungit este, deseori, o condiție de colaborare și, cu toate acestea, termenele de plată sunt depășite. Recomandăm tuturor companiilor care se confruntă cu această situație, o supraveghere foarte atentă a încasărilor, încă din ziua emiterii facturilor”, declară Cătălin Neagu, Managing Director al Intrum România.

Pentru a se asigura împotriva plăților întârziate, 47% din companiile din România solicită plata în avans, 35% dintre acestea garanții la bancă, iar 32% nu adoptă nicio măsură.

„În ceea ce priveste criptomonedele, una din zece companii intervievate declară că plănuiește să accepte criptomonede în următorii doi ani. România se situează pe locul doi ca entuziasm în adoptarea criptomonedelor ca și instrument de plată, imediat după Marea Britanie, unde 13% dintre respondenți declară că în următorii doi ani vor adopta monede digitale ca și instrumente de plată. Media la nivel european este de 3%”, se subliniază în raportul citat.

Raportul European privind Plățile, editia 2018, are la bază un studiu efectuat de Intrum în 29 de țări din Europa, în perioada 24 ianuarie – 23 martie 2018.

Pentru acest raport, Intrum a adunat răspunsuri de la 9.608 companii din Europa, dintre care 360 de companii din România. La întrebările din studiu au răspuns persoane ce ocupă funcții de conducere precum director financiar sau director general.