Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

Raportul de Activitate al TVR pe 2012: publicitatea a scăzut cu 19%

tvr.jpg
Veniturile din publicitatea clasică ale Televiziunii Române în anul 2012, aferentă celor 8 minute pe oră pe care poate să le încarce cu reclame, au fost de 5.840.000 euro, conform Raportul de Activitate al instituției. Bugetul atras din publicitate este mai mic cu 19% față de cel din 2011. Criza de pe piața publicității s-a resimițit puternic și în vânzările TVR.

Din octombrie 2011, serviciul de vânzări al Societății Române de Televiziune (SRTV) este internalizat. (Atunci s-a rupt contractul cu regia de publicitate Splendind Media). Deși oficialii de atunci ai televiziunii au susținut în Raportul de Activitate din 2011 că vânzările de publicitate clasică (pe baza punctelor de audiență – GRP) s-au îmbunătățit (economisindu-se și comisionul de 5% către Splendid Media), veniturile din publicitate au scăzut în 2012, asta și datorită recesiunii accentuate de pe piața de publicitate, dar și a scăderii audienței programelor TVR prin difuzarea de reluări în a doua parte a anului trecut.  

În 2012, TVR a vândut publicitate în valoare de 5,8 milioane de euro. Veniturile totale din publicitate, sponsorizãri, online, teletext, coproducţii, finanţãri, proiecte europene (din care s-au scăzut discounturile și rabate-uri agențiilor de publicitate) s-au ridicat la 6.287.095, conform raportului TVR, calculat de „Forbes România” la cursul mediu BNR de 4,45 lei/euro. Acestea sunt cu 13% mai mici decât cele din 2011.

Cele mai mari încasări lunare din publicitate au fost obținute în iunie, când televiziunea a difuzat meciurile din Campionatul European de Fotbal din Polonia și Ucraina. Veniturile din această luna au reprezentat 20% din bugetul obținut pe întregul an.

Ponderea veniturilor din publicitate reprezintă 4,48% din veniturile din exploatare ale SRTV. Veniturile obținute din taxa TV au fost de 74.832.000 euro, reprezentând 57,3% din totalul veniturilor din exploatare, în valoare de 130,4 milioane de euro.

SRTV a încheiat anul 2012 cu un deficit brut de 33 milioane de euro.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii