FacebookTwitterLinkedIn

Ministerul Sănătăţii (MS) a prezentat astăzi în ședința Guvernului un raport privind finanţarea din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat. Potrivit documentului, doar unu din cinci români au veniturile necesare accesării serviciilor medicale private. Prin finanţarea spitalelor particulare din Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, scad astfel şansele celor cu bani puţini, spune Ministerul Sănătății, de a beneficia de servicii medicale de calitate.

“Finanţând din FNUASS spitalele private, se reduc şansele celor cu venituri mici de a beneficia de servicii medicale de calitate. În România, 80% dintre cetăţeni au venituri mici, care nu le permit să apeleze la servicii medicale private, iar doar 20% au veniturile necesare accesării serviciilor medicale private. Ministerul Sănătăţii trebuie să implementeze măsuri care să poată să răspundă la întrebarea: Pentru cine trebuie să finanţăm servicii medicale de calitate, pentru cei 20% care pot apela la asistenţa medicală spitalicească cu plată sau pentru cei care trebuie susţinuţi financiar pentru că, fără acest ajutor, sunt condamnaţi la moarte?”, se arată în documentul MS.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a declarat la sfârșitul săptămânii că în noul contract-cadru, care va intra în vigoare de la 1 martie, se va stipula că banii publici vor susţine numai spitalele publice din România, fiind sistată finanţarea din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru unităţile spitaliceşti private. Ministrul a spus cu acea ocazie că cine îşi dezvoltă o afacere privată “nu şi-o face pe banul public”, iar managerii de spitale private trebuie să îşi gândească investiţia bazându-se pe forţele proprii, nu pe “ce fură de la stat sau din ceea ce încearcă să obţină prin trafic de influenţă”.

În fiecare an, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) alocă spitalelor aproximativ 1,6 miliarde de euro, din care 45 de milioane de euro, adică sub 4 %, merg la spitalele private.