Cautare
, Contributor

I'm a News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering food industry, health industry, agriculture, tourism, FMCG and HoReCa. Have any news tip? Drop me an email at laura.cioba@forbes.ro

Analize |
|

Raport IDEA: Mai multe ţări decât oricând suferă de eroziune democratică. Pandemia COVID-19 a dus la o creştere a comportamentului autoritar al guvernelor

Un studiu realizat de către experții Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA) relevă faptul că tot mai multe state se îndreaptă către regimuri autoritare.
Democracy,In,Prison,-,Symbolic,3d,Rendering,Concerning,Totalitarian,Systems

Politicile populiste, utilizarea restricţiilor pandemiei COVID-19 pentru a reduce la tăcere criticii, tendinţa ţărilor de a imita comportamentul antidemocratic al altora şi dezinformarea folosită pentru a diviza societăţile sunt principalele vinovate, a subliniat într-un raport organizaţia interguvernamentală cu sediul la Stockholm, informează Reuters.

„Mai multe ţări decât oricând suferă de <eroziune democratică>”, a declarat IDEA în studiul său din 2021 privind starea democraţiei, bazându-se pe date compilate începând cu anul 1975.

„Numărul de ţări care suferă de ‘regres democratic’ nu a fost niciodată atât de mare”, se precizează în studiu, referindu-se la domenii care includ controlul asupra guvernului şi independenţa justiţiei, precum şi libertatea presei şi drepturile omului.

Afganistanul, care a fost preluat de militanţii talibani în august, după retragerea trupelor internaţionale, este cel mai dramatic caz din acest an, în timp ce lovitura de stat din 1 februarie din Myanmar a marcat prăbuşirea unei democraţii fragile. Alte exemple includ Mali, care a suferit două lovituri de stat din 2020, şi Tunisia, unde preşedintele a dizolvat parlamentul şi şi-a asumat puteri de urgenţă.

Marile democraţii, precum Brazilia şi Statele Unite, au văzut preşedinţi care au pus sub semnul întrebării validitatea rezultatelor alegerilor, în timp ce Ungaria, Polonia, Slovenia şi Serbia se numără printre ţările europene cu cele mai mari scăderi ale democraţiei. Pentru perioada 2010 -2020, Turcia este statul care a înregistrat una dintre cele mai mari scăderi.

„De fapt, 70% din populaţia Globului trăieşte în prezent fie în regimuri nedemocratice, fie în ţări aflate în regres democratic”, se arată în raport.

Studiul subliniază faptul că pandemia COVID-19 a dus la o creştere a comportamentului autoritar al guvernelor. În studiu s-a mai concluzionat faptul că nu există nicio dovadă că regimurile autoritare sunt mai bune în lupta împotriva pandemiei, în ciuda rapoartelor din mass-media de stat chineză care susţin contrariul.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii