FacebookTwitterLinkedIn

Astfel, la nivel global,  se conturează un nou palier de servicii profesionale, axat pe consultanța financiară în domeniul artei, potrivit unui raport Art & Finance 2013, publicat recent de firma membră Deloitte din Luxemburg, împreună cu Art Tactic.Raportul, care cuprinde opiniile a peste 200 de bănci private, colecționari de artă și galerii, arată că odată cu dezvoltarea pieței globale de profil, obiectele de artă devin o categorie aparte de active.

„Arta nu mai este doar o diferență competitivă în structura de investiții pe care o propun în mod tradițional administratorii de averi, ci o cerință exprimată de client”, spune Adriano Picinati di Torcello, Directorul diviziei Art & Finance, Deloitte Luxemburg. „Este o tendință pe care industria privată de administrare a averilor  nu o poate ignora, în contextul în care clienții lor au activeestimate la 4.000 de miliarde de dolari”.

Conform Deloitte, aprecierea valorii obiectelor de artă ar putea determina băncile să lanseze noi servicii de administrare a activelor. În 2011, niciuna dintre băncile implicate în studiu nu anticipa că va adăuga fondurile de investiții în artă la platforma sa investițională în următorii doi – trei ani. În 2012, 18% dintre băncile chestionate au indicat că ar putea lua această decizie, în următorii doi ani.

„Diversificare cererii are ca efect o schimbare a rolului pe care arta îl are în contextul administrării averilor, pe măsură ce se transformă din obiect al afectului într-un serviciu de administrare a activelor”, spune Picinati di Torcello.

În plus, raportul sugerează că băncile private se vor implica mai mult în domeniul artei și filantropiei în următorii doi – trei ani. În contextul în care transferul de avere de la o generație la alta implică uneori sume foarte mari (active financiare și non-financiare), administratorii de averi vor oferi asistență în domeniul moștenirilor de obiecte de artă și a modalităților în care valoarea emoțională, financiară și culturală se poate păstra cât mai bine.

O altă tendință identificată de raportul Deloitte este garantarea creditelor prin colecțiile de artă, 41% dintre colecționarii implicați în studiu recunoscând că ar face acest lucru; 36% dintre ei ar folosi acești bani pentru a investi în alte activități de business; 39% – pentru a cumpăra noi opere de artă; 18% – pentru a refinanța alte credite.