Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

Raport BCR : Economia românească va trece printr-un proces gradual de revenire, în 2013

Resursele publice suplimentare furnizate economiei de către Guvern, o recoltă agricolă normală după seceta severă din 2012 şi o redresare minoră a cererii externe vor susţine o creştere economică de 1,1%, în acest an.

Economia românească va trece printr-un proces gradual de revenire, în 2013, ajutată de factori locali şi internaţionali care arată mai promiţător în comparaţie cu anul trecut, a declarat astăzi Eugen Sinca, analist șef al BCR, cu ocazia prezentării Raportului „Romania in 2013”.

Potrivit acestuia, resursele publice suplimentare furnizate economiei de către Guvern, o recoltă agricolă normală după seceta severă din 2012 şi o redresare minoră a cererii externe vor susţine o creştere economică de 1,1%, în acest an.

Încrederea investitorilor s-a îmbunătăţit peste tot în lume la începutul acestui an, după injecţiile ample de lichidități efectuate de marile bănci centrale în 2012.“Scenariul nostru referitor la inflaţie este uşor mai optimist decât în urmă cu trei luni datorită unui leu mai puternic, a unor perspective bune pentru producţia agricolă din acest an şi a persistenţei deficitului de cerere agregată. Noua estimare de inflaţie este de 4,1% îndecembrie 2013, în scădere cu 0,2 puncte procentuale faţăde prognoza anterioară”, se arată în raportul BCR.

 Reprezentanții BCR consideră că dobânda de politică monetară va fi menţinută la 5,25% în 2013, iar o reducere a acesteia ar putea fi văzută în trimestrul I al anului viitor. “Cu toate acestea, lichiditatea suplimentară furnizată pieţei de către BNR va determina reducerea graduală a dobânzilor interbancare. Cursul de schimb s-ar putea situa la 4,35 în martie şi 4,40 în decembrie 2013 pe fondul unei diminuări treptate a valului abrupt de optimism de pe pieţele financiare”, se mai precizează în raportul BCR.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii