FacebookTwitterLinkedIn

Inițial toată lumea a crezut că noul Mercedes-Benz Clasa S (va fi prezentat publicului în aprilie-mai) va fi prima mașină din Lume cu o transmisie automată cu nouă trepte. Dar surprizele se țin lanț din partea grupului Land Rover/ Jaguar.

Prima mașină din Lume ce poate fi echipată cu o transmisie automată cu nouă trepte este bestseller-ul Evoque. Land Rover și Jaguar folosesc momentan transmisii cu opt trepte de la ZF pentru aproape toate modelele și inclusiv noul vârf de gamă Range Rover face parte din această categorie. Dar nu doar mărcile britanice aflate sub patronajul ambițiosului Tata folosesc transmisia în opt trepte de la ZF. VW, Audi, Bentley, BMW sunt mărci care folosesc transmisia în opt trepte, desigur, ușor modificată pentru fiecare brand în parte. Mercedes-Benz își construiește transmisiile singur dar ZF împreună cu Tata au mutat acum decisiv în războiul transmisiilor și Evoque, mașina ce a crescut cu aproape 400% în primul an de vânzări față de anul lansării devine vedetă mondială. Încă o dată.

Evoque rămăsese singurul model LR/ RR echipat cu vechea cutie cu șase trepte, cumpărată tot de la ZF. Acum, este primul din gamă dar și din lume cu transmisie cu nouă trepte. Față de vechea cutie cu doar șase rapoarte, noua 9HP este mai lungă cu șase milimetri dar mai ușoară cu 7.5 kilograme. Toate versiunile de motorizare ce putea fi echipate cu transmisia cu șase trepte vor fi disponibile cu 9HP după lansarea de la Geneva.

9HP are rapoarte foarte apropiate iar acet lucru promite un rafinament nemaiîntâlnit până acum la schimbarea treptelor precum și o rapiditate mai mare la schimbare.  Reducerea zgomotului la rulare la vitezele ridicate este o altă caracteristică de care se vor bucura primii posesori de 9HP. ZF și RR anunță că Evoque cu 9HP va consuma simțitor mai puțin decât modelele actuale și că va deveni mult mai rafinat. 

Cutia se va adapta stilului de condus al șoferului, schimbând mai rapid și mai agresiv fie mai lin și insesizabil. O funcție specială va permite cutiei să sară peste trepte la decelerațiile rapide sau la o apăsare mai fermă a accelerației. 

Vedeți aici setul oficial de fotografii de lansare pentru Evoque cu transmisia 9HP.

Iar aici vedeți testul nostru cu Evoque Si4 de 240 CP, echipat cu vechea transmisie ZF cu șase trepte.