Cautare
, Contributor

Sunt redactor Forbes Romania, coordonator al proiectului Forbes 50 cele mai influente femei din România, scriu despre cariere, educație și servicii medicale.

Servicii financiare |
|

Randament bun pentru Pilonul II

Crestere_Economica.jpg
Pilonul II de pensii obligatorii a anunţat rezultatele din 2013 şi modificările din 2014.

Fondurile de pensii obligatorii (Pilonul II) au înregistrat în 2013 cel mai bun rezultat din ultimii trei ani. Astfel, randamentul mediu a fost de 11,75%, iar activele nete totale au atins 13,94 miliarde de lei (3,1 miliarde de euro), conform Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România. La nivelul anului 2012, randamentul mediu atingea doar 10,5%, iar activele nete cumulau 9,64 miliarde de lei (2,18 miliarde de euro).

Cele opt fonduri de pensii private obligatorii au ajuns la sfârşitul anului 2013 la un număr total de şase milioane de participanţi, în beneficiul cărora administrau active nete în valoare totală de 13,94 mld. lei (3,1 mld. euro).  Astfel în 2013, activele administrate de fondurile de pensii de Pilon II au crescut cu aproape 45%, evoluţie determinată în principal de rezultatele investiţionale.  

Fondurile de pensii private obligatorii au realizat, de la lansarea lor în luna mai 2008 şi până în prezent, un randament mediu anualizat de 11,5%.

Fondurile de pensii administrate privat au deţineri de peste 2 miliarde de lei în acţiuni ale companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti, fiind printre cei mai importanţi investitori instituţionali prezenţi pe piaţă. Ele investesc în România circa 95% din toate activele lor.

In 2014, contribuţia la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creşte de la 4% la 4,5% din venitul brut al salariatului.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii