Ramona Jurubiță, Country Managing Partner KPMG
Oportunitatea pentru România
Ramona Jurubiță: Lumea trece cu siguranță printr-o schimbare profundă, iar aceste perioade aduc atât provocări, cât și oportunități. Depinde de foarte mulți factori dacă putem beneficia de oportunități, însă România pare să aibă condițiile propice să reînceapă o perioadă de creștere. Transformarea rapidă a antreprenorilor, disponibilitatea fondurilor europene, investițiile în sectoarele strategice importante pentru România, toate sunt elemente esențiale de creștere. Dacă avem încredere în mediul economic și coeziune politică sub forma clarității, predictibilității și transparenței decizionale, șansele sunt de partea noastră.
Domenii ce trebuie reformate
Ramona Jurubiță: Pandemia a scos în evidență în primul rând sincopele din sistemul sanitar. Trebuie să învățăm din această experiență, iar pe viitor sistemul de sănătate să poată să fie mult mai bine pregătit pentru a absorbi șocuri similare. Apoi, bineînțeles, sistemele IT au avut parte de un șoc și o dezvoltare accelerată în foarte multe domenii, de la educație la administrația publică, de la lucrul de acasă la comerțul online. Sunt sigură ca au fost învățate multe lecții în aceste trei luni și sper că vor fi aplicate astfel încât România să beneficieze de întreg potențialul disponibil și să clădim pe aceste schimbări un nou viitor. Peste 10-20 de ani, când ne vom uita în urmă, am încredere că această pandemie va fi un factor de accelerare pentru dezvoltarea societății noastre.
Măsuri urgente pentru relansare
Ramona Jurubiță: Cerem întotdeauna autorităților transparență și stabilitate. Este crucial pentru orice antreprenor sau investitor care își face un plan de afaceri să prevadă cadrul legislativ și investițional din țara în care activează. Apoi, bineînțeles, continuarea și accelerarea investițiilor în sănătate, educație, infrastructură logistică, energetică și digitală. Vor fi disponibile fonduri nerambursabile semnificative pentru România, astfel încât punctele critice rezultate din această pandemie să fie remediate și transformate în zone potențiale de creștere economică. Iar unul dintre cele mai importante astfel de puncte este dependența de importuri. Trebuie încurajați antreprenorii români care pot dezvolta capacități interne de producție și trebuie încurajată flexibilizarea afacerilor astfel încât să își poată adapta lanțurile de producție, distribuție, vânzare. De asemenea, să nu uităm de digitalizarea administrației publice. Această pandemie a forțat trecerea către sisteme la distanță și a eficientizat foarte multe procese. Nu numai că trebuie evitată revenirea la dosarul cu șină, ci trebuie încurajată continuarea transformării digitale a autorităților, astfel încât colaborarea cu statul să devină mai rapidă, mai ușoară, mai clară, mai eficientă.
Revenirea domeniului
Ramona Jurubiță: Noi aveam experiența unor proceduri de lucru la distanță, iar această accelerare către 100% telemuncă a fost relativ ușor de asimilat. Impactul asupra activității a fost unul semnificativ dar, pe măsură ce clienții noștri s-au reorganizat, KPMG în România și-a adaptat serviciile, echipele, modul de lucru, astfel încât să le oferim liderilor în afaceri din România suportul de care au nevoie pentru a conduce afacerile în această perioada.
Revenirea în etape către noua normalitate ne ajută să găsim cele mai bune soluții pentru clienți astfel încât să optimizăm potențialul afacerilor fără să punem în pericol siguranța oamenilor. Avem încredere în capacitatea mediului de afaceri din România de gestionare și absorbire a șocurilor, așadar anticipăm o revenire relativ rapidă a economiei, cu modele de agilitate organizațională și de gestionare a riscurilor mai eficiente și mai bine pregătite pentru viitor.