
Cu peste 14.000 de medici care au parăsit țara din 2007 până în prezent, România are o rată a migrației doctorilor de 9% în timp ce media europeană este de 2,5%, potrivit datelor Colegiului Medicilor din România (CMR). Mai exact, conform Eurostat 2011, media medicilor români la 1.000 de locuitori este de 2,4 specialiști, iar media celorlalte țări europene este de 3,4 medici la 1.000 de locuitori. Anul trecut au plecat din România peste 2.400 de specialiști
Mai mult, studii derulate de Consiliul Investitorilor Străini și CMR în perioada 2011 și 2012 arată că 64% dintre studenții uneia dintre cele mai mari universități de medicină din România, respectiv 60% dintre medici intenționează să părăsească țara.
,,Din punct de vedere economic, consecința migrației forței de muncă, mai ales în cazul cadrelor medicale, este pentru țara exportatoare o reducere a potențialului de creștere economică pe termen mediu și lung”, a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul Sănătății.
,,Posturile blocate nu sunt o problemă”
Întrebat dacă se pune problema deblocării posturilor de specialiști din spitalele noastre, una dintre problemele pe care le are sistemul medical românesc, care își pregătește rezidenții, iar apoi nu le dă șansa de a-și practica specialitatea, ministrul a afirmat că discuția ar trebui dusă la un alt nivel.
,,Aş vrea să duc discuţia puţin mai sus decât nişte posturi blocate sau deblocate. Acest lucru din punctual meu de vedere se rezolvă. Astăzi pleacă un medic mâine se angajează alt medic. Spre deosebire de guvernarea trecută când plecau şapte şi se angaja doar unu. Avem probleme mult mai grave şi mult mai complexe în sistem. Poate cel mai grav este ‘percepţia’. Percepţia pe care o au o parte din cei care se uita la sistem, se uita la medici, la asistenţi”, a declarant ministrul.
Cât despre salariile personalului medical, ministrul Sănătății declară: ,,faptul că medicii sunt prost plătiţi, toţi ştim asta, faptul că sunt subevaluaţi, toţi ştim asta. Am convenit de mai multă vreme că putem să gandim un alt sistem de plată a medicilor. Se lucrează la partea de legislaţie prin care încercăm să nu mai lăsăm ca medicii să fie consideraţi bugetari, adică să intre în grila de salarizare bugetară. Eu nu cred ca locul lor este acolo. Să facem un sistem prin care competenţa şi profesionalismul să fie criteriile fundamentale după care ei să fie platiţi.”
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarant că susține această inițiativă legislativă.
,,Când vine vorba despre medici mi-am exprimat dezacordul referitor la grila de salarizare a legii unitare a salarizării bugetarilor, în care asistența din sănătate era în ultima treime din această grilă în sănătate. Am spus tot timpul că voi face toate eforturile ca această grilă să fie modificată”, spune Mariana Câmpeanu.
,,Consiliul Investitorilor Străini ar putea să ofere un număr important de burse pentru studenți, burse care să fie însoțite de un contract de a practica în țară o oarecare perioadă de timp. Acest lucru ar trebui să îl facem și noi guvernanții, Ministerul Educației. Perioada în care ei ar trebui să rămână în România să fie de cel puțin 5 ani. În același timp mă gândesc că este foarte important acel rezidențiat pe loc”, spune Câmpeanu.
,,Noi avem de exemplu expertiza medicală dar nu avem personal pregătit. Este o activitate extraordinar de importantă. De aceea rezidențiatul pe loc este una din soluțiile care ar putea să rezolve problemele sistemului”, a mai declarant ministrul Muncii.
De ce ne pleacă medicii?
Motivele din cauza cărora tinerii medici aleg să plece și să profeseze în altă țară sunt legate de lipsa respectului pentru profesie, dificultățile financiare și lipsa oportunităților de educație și perfecționare pe care le întâmpină în România, potrivit studiului ISRA Center din 2012.
Pentru școlarizarea celor aproximativ 14.000 de medici emigranți, statul român a cheltuit mai mult de 3,5 miliarde de lei. CMR suține că, din cauza migrației, în România există spitale care nu au nici măcar un medic specialist, fenomen unic în Europa.
Conform studiului ”Condiția medicului în România” realizat de CMR în 2011, 58,46% dintre medicii din România sunt profund nemulțumiți de nivelul salarizării, iar 25,52% s-au declarat nemulțumiți. În același timp, studiul arată că foarte mulțumiți de salariu sunt 0.30% dintre medicii români. Românii sunt pe ultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce privește speranţa de viaţă, cu o medie de supravieţuire de 73 de ani şi cinci luni, potrivit Eurostat 2012.
Județele cele mai afectate de lipsa medicilor specialiști sunt Călărași și Giurgiu, care au 1 medic la 1.000 de locuitori, urmate de Ialomița, cu 1,1 medici la 1.000 locuitori și Tulcea, cu 1,2.
Consiliul Investitorilor Străini (FIC), prin Grupul de Lucru pe Sănătate, cu sprijinul Ministerului Sănătății, lansează campania ,,De profesie: medic în România”, sub sloganul ,,Toți pentru medici, medici pentru toți”. Inițiativa își propune să contribuie la soluționarea problemei exodului personalului medical din țară și să creasca numărul medicilor din România de la 2,4 la 2,6 la mia de locuitori, până în 2015.