Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

ForbesForward |
|

Raluca Parvu, BPI Group: Ar fi utile măsuri aplicabile salariaților din ONG-uri sau pentru cei care lucrează în domeniul fondurilor europene

„Forbes România” invită antreprenori, manageri și companii să vorbească cum își desfășoară activitatea în această perioada dificilă, cum gestionează situația foarte fluidă, cum își tratează personalul, ce speranțe au, ce temeri și multe alte aspecte vitale.
 aboneaza-te
Raluca Parvu

Ce decizii de business a luat compania dvs de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?

BPI group este o companie de consultanță în resurse umane, depindem în foarte mare măsură de deciziile și activitatea clienților noștri. Pe termen foarte scurt, ne-am preocupat să asigurăm continuitatea serviciilor livrate. Ne recentrăm pe clienții care încă susțin proiectele, sunt încă industrii care continuă să funcționeze. Studiem măsurile luate de autorități ca să ne securizăm salariații, aplicabilitatea lor la industria noastră. Protejându-i pe colegi, ne protejăm pe noi înșine, în fond, căci suntem o companie cu 10-15 persoane.

 

Care sunt măsurile pe care compania dvs le-a luat în sprijinul angajaților de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?

Ne-am organizat rapid toată activitatea de acasă: interviuri de recrutare, căutarea de locuri de muncă pentru cei care și-au pierdut slujba, workshop-uri… totul se desfășoară la distanță. Încercăm să păstrăm pe cât posibil conexiunea între colegi, ca să nu resimtă prea tare izolarea.

 

Care ar fi măsurile guvernamentale ce ar trebui luate în următoarea perioada de timp pentru atenua efectele negative ale coronavirusului asupra activității din sectorul în care activați.

Bine-ar fi dacă statul și-ar plăti de urgență datoriile către firme: concediile medicale și asimilate, TVA, rambursările de cheltuieli pe fonduri europene, de exemplu. Credem că statul ar putea prelua în direct și rapid șomajul tehnic – de unde să plătească acele companii care nu mai înregistrează venituri?

Mai ales că statul nu s-a dovedit bun platnic până acum. De asemenea, ar fi utile măsuri aplicabile salariaților din ONG-uri sau pentru cei care lucrează în domeniul fondurilor europene. Toți salariații trebuie protejați în egală măsură, excluderea anumitor categorii sau favorizarea altora nu este echitabilă. Devine urgentă alocarea fondurilor europene, de exemplu, pentru măsuri active de sprijin pentru toți cei care sunt concediați, pentru căutarea unui loc de muncă.

Care sunt scenariile posibile pe care le vedeti pentru business-ul dvs daca epidemia continua si/sau ia amploare? Dar pentru intreaga economie romaneasca?

Nu cunosc multe companii (nici în domeniul nostru, nici în altele) care să poată susține cu ușurință o înghețare a activității pentru câteva luni. În lanțul client – furnizor vor fi multe pierderi. Sunt deja companii de recrutare care anunță că, de pe o zi pe alta, TOȚI clienții lor au înghețat proiectele. Am mai trecut și prin criza 2008-2010, dar acest shutdown total e nemaiîntâlnit. Pe scurt, scapă cine poate. Din acest motiv, sprijinul guvernamental rapid și eficient e vital.

Cum credeti ca ati putea ajuta comunitatea – sociala si/sau de business?

Compania noastră livrează de peste 20 de ani servicii de outplacement, pentru companiile care restructurează. Explicăm fără odihnă că finanțarea unui serviciu de sprijin pentru salariații care sunt concediați, nu este o cheltuială pierdută (nici măcar în vremuri de criză), ci este o responsabilitate a angajatorului. Acordarea plăților compensatorii nu mai este suficientă, nici acum, nici în următorii ani, până când economia își va reveni.

Comunitatea are nevoie să fim solidari unii cu ceilalți și acest lucru este valabil inclusiv în relația angajator – angajat, din compania noastră. Dincolo de interesele individuale, împreună putem construi sau reconstrui.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii