FacebookTwitterLinkedIn

Cea de-a doua emisiune de obligațiuni verzi Raiffeisen Bank intră astăzi, 2 iulie, la tranzacționare pe Piața Reglementată a Bursei de Valori București (BVB).

Raiffeisen Bank a atras în luna iunie 2021, la momentul derulării emisiunii de obligațiuni, peste 1,2 miliarde lei, fiind cea mai mare emisiune de obligațiuni corporative în lei a unui emitent din România și prima emisiune de obligațiuni senior nepreferențiale a băncii.

Fondurile obținute vor fi direcționate pentru finanțarea proiectelor eligibile ale Raiffeisen Bank care să asigure tranziția către o economie sustenabilă și durabilă.

„Prin cea de-a doua emisiune de obligațiuni verzi din piața locală, reconfirmăm angajamentul nostru de a mobiliza resursele financiare în scopuri sustenabile și de a integra aspectele sociale și de mediu în gestionarea riscurilor, pentru a asigura o decarbonizare progresivă a portofoliului nostru de credite”, a spus Steven van Groningen, președinte și CEO la Raiffeisen Bank.

A doua emisiune de obligațiuni verzi derulată de Raiffeisen Bank pe piața locală a fost adresată investitorilor instituționali și a atras 1.207,5 milioane lei. Obligațiunile au o maturitate de 7 ani, cu un cupon anual fix de 3.793%, aproximativ 0,8 p.p. peste randamentul titlurilor de stat în lei de referință cu aceeași maturitate. Cu o cerere totală de 1,35 miliarde lei, emisiunea a fost suprasubscrisă de 1,35 ori, față de suma anunțată inițial în deschiderea plasamentului privat. Obligațiunile urmează să fie incluse în baza de fonduri proprii și datorii eligibile ale băncii, după confirmarea prealabilă a eligibilității de către Banca Națională a României.

„Apetitul investitorilor pentru instrumentele financiare verzi, dovedit prin valoarea emisiunii de obligațiuni verzi Raiffeisen Bank care se listează azi, de 1,2 miliarde de lei, este un semnal de bun augur pentru toți actorii din piața de capital. Trendul din ultimii ani la nivel global, de orientare spre finanțări verzi, ajunge astfel treptat și în România. Ne bucurăm că noi, la Bursa de Valori București, putem să le oferim investitorilor noi opțiuni de investiții, precum cele verzi. Vom continua dezvoltarea acestui sector în linie cu strategia emitenților care iau în calcul finanțarea prin instrumente financiare verzi”, a spus Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

Raiffeisen Bank este la a cincea emisiune de obligațiuni listată la Bursa de Valori București. Alături de obligațiunile care au intrat astăzi la tranzacționare, listate de asemenea și la Bursa de Valori din Luxemburg, investitorii au posibilitatea de a investi și în obligațiunile verzi Raiffeisen Bank listate în 27 mai 2021, emisiune cu o valoare de 400,575 milioane lei și maturitate 5 ani, precum și în cele listate în 14 mai 2020, emisiune cu o valoare de 480 milioane lei și maturitate de 9 ani.

Primele două emisiuni de obligațiuni Raiffeisen Bank, din 2013 și 2014, au ajuns la scadență.