FacebookTwitterLinkedIn

Banca menționează că profitul înregistrat în primul trimestru al anului trecut a fost influențat de costul riscului de credit.

Activele totale ale Raiffeisen Bank au crescut cu 13%, în primul trimestru al acestui an, față de aceași perioadă a anului trecut, până la 37,21 de miliarde de le, datorită creditării. Creditele acordate clienților au crescut în valoare netă cu 15%, echilibrat, pe totate segmentele de clienți – corporații mari și medii, IMM-uri și persoane fizice.

Creditele acordate corporațiilor mari și medii au crescut în fiecare luna din acest an, iar la finele trimestrului au consemnat o creștere de 18%, față de aceeași perioadă a anului trecut, preponderente fiind finanțările de proiecte sau creditele de tip overdraft.

Creditele IMM au fost susținute în principal de programul COSME, cu o creștere de 21%, de la an la an. COSME este programul Uniunii Europene pentru competitivitatea IMM-urilor care se derulează în perioada 2014-2020, cu un buget total de 2,3 miliarde de euro.

Depozitele atrase de Raiffeisen Bank de la clienți au crescut cu 17%, în primul trimestru al acestui an, față de aceeași valoare a anului trecut, depășind nivelul de 30,4 miliarde de lei.

Avem rezultate foarte bune în primul trimestru al anului 2018, rezultate care se bazează atât pe creșterea creditării, mai ales pentru Corporații și IMM-uri, cât și pe majorarea resurselor atrase de la clienții noștri. Avem, astfel, satisfacția contribuției noastre importante la finanțarea economiei românești”, a spus Steven van Groningen, președinte & CEO al Raiffeisen Bank.

Veniturile băncii au ajuns la 554 de milioane de lei, în primele trei luni ale acestui an, în creștere cu 16%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cheltuielile operaționale ale băncii au crescut ușor față de nivelul din martie 2017, cu 320 de milioane de lei, la finalul primului trimestru al acestui an.

Rată creditelor neperformante a ajuns la un nivel de 5,3%, la finalul lunii martie 2018, în scădere față de 6% în decembrie 2017 și 8,3% în martie 2017.

Banca a anunțat că va continua să investească în digitalizare, alte cheltuieli fiind pentru respectarea tuturor reglementărilor europene și naționale, care au intrat sau vor intră în vigoare, în acest an.

De asemenea, costurile în economie au crescut, în principal din cauza creșterilor salariale și a procesului inflaționist, iar aceste elemente influențează evoluția costurilor de operare ale băncii”, au subliniat reprezentanții Raiffeisen Bank.

Aplicația de mobile banking a ajuns să aibă un număr de utilizatori cu 78% mai mare, față de aceeași perioada a anului trecut. În total, banca a depășit pragul de 500.000 de clienți activi în aplicațiile de online și mobile banking. În primele trei luni ale acestui an, clienții băncii au făcut peste 4 milioane de tranzacții online și s-au logat de peste 50 de milioane de ori. În fiecare ora, clienții se logheaza de peste 8.000 de ori.

În plus, numărul clienților care au optat pentru deschiderea unui pachet de cont curent „ZERO Simplu” sau „ZERO Tot” a crescut cu 12%, față de primul trimestru al anului trecut. Numărul de tranzacții efectuate online cu cardurile de debit de către persoanele fizice a fost cu 30% mai mare decât în primul trimestru al anului trecut.

Banca avea aproximtiv 480.000 de carduri de credit active la 31 martie 2018, o creștere de 10%, de la an pe an. Iar 95% dintre sumele tranzacționate prin intermediul cardurilor de credit Raiffeisen Bank sunt utilizate la POS-uri sau pentru cumpărături online.

Pe private banking, Raiffeisen Bank administrează active de peste 5,6 miliarde de lei pentru 1.400 de clienți care apelează la servicii de consultanță, instrumente financiare și servicii conexe.

Numărul de clienți persoane fizice a rămas la 2 milioane, relativ constant raportat față de martie anul precedent. Banca are în portofoliu, de asemenea, aproximativ 100.000 de IMM-uri și 5.600 de corporații.

La sfârșitul primul trimestru din 2018, banca avea 5186 de angajați (o scădere de 0,7%, față de aceași perioadă a anului trecut), 445 de unități în toată țară, peste 1000 de ATM-uri, 19.000 de POS-uri și 191 de mașini multifuncționale.