FacebookTwitterLinkedIn

Programul de finanțare „Factory by Raiffeisen Bank” se va desfășura online, pe www.raiffeisenfactory.ro, în perioada 20 martie-29 iunie 2018, sub formă unui concurs de proiecte, cu mai multe etape. După depunerea proiectelor, acestea vor fi verificate pe baza criteriilor de eligibilitate și apoi vor fi evaluate de specialiștii Raiffeisen Bank.

Din 20 martie, la concursul de proiecte, pentru a obține o finanțare de maximum 50.000 de euro se pot înscrie întreprinderile mici și mijlocii cu cel mult doi ani de activitate sau antreprenori care au o idee de afaceri, dar nu și-au înființat încă o firma.

Prin înscrierea în acest concurs, antreprenorii își pot testa planurile de afaceri, pot fi ghidați de specialiștii Raiffeisen Bank pe parcursul programului sau până când afacerea devine sustenabilă”, au menționat reprezentanții băncii.

Proiectele selectate pentru etapa finală vor fi invitate să își prezinte în detaliu planul de afaceri și se va lua decizia finală cu privire la proiectele acceptate pentru finanțare prin programul „Factory by Raiffesien Bank”.

Creditele solicitate de participanți pot fi de investiții sau tip overdraft, iar termenul de rambursare va fi de până la 5 ani pentru investiții și 12 luni pentru overdraft, cu dobânda preferențială. De asemenea, companiile start-up selectate vor fi scutite de comisionul de acordare și vor primi o perioada de grație de până la 6 luni.

Creditele vor fi acordate prin programul COSME, cu garanție de la Fondul European de Investiții, programul UE pentru competitivitatea IMM-urilor care se derulează în perioada 2014-2020, cu un buget total de 2,3 miliarde de euro.

Facem de fapt o investiție în viitorul economiei românești. Start-up-urile obțin destul de greu finanțări de la instituțiile financiar-bancare, întrucât rata lor de succes este, în medie, de 50%” a spus Vladimir Kalinov, vicepreședinte de retail al Raiffeisen Bank.

Pe lângă finanțări, pe „Factory by Raiffeisen Bank” mai sunt publicate informații despre înființarea unei firme și un plan de afaceri sustenabil. De asemenea, platforma cuprinde o selecție de știri, tutoriale video de la antreprenori de succes, dicționar de termeni specifici antreprenoriatului și răspunsuri la întrebările frecvente despre programul „Factory by Raiffeisen Bank”.

Finanțările sunt acordate datorită Garanției puse la dispoziție de către COSME și de către Fondul European pentru Investiții Strategice („FEIS”), stabilite în temeiul Planului de investiții pentru Europa. Scopul FEIS este de a susține finanțarea și implementarea investițiilor productive în cadrul Uniunii Europene și respectiv de a asigura creșterea gradului de acces la finanțare.

Cel puțin 60% din programul COSME va fi dedicat facililitarii accesului la finanțare pentru IMM-urile din Europa, prin două instrumente financiare. Prin intermediul  mecanismului de garantare a împrumuturilor, programul va oferi garanții și contragaranții instituțiilor financiare, astfel încât acestea să poată pune la dispoziția IMM-urilor mai multe împrumuturi și servicii de leasing financiar. Folosind mecanismul de capitaluri proprii pentru creștere, programul va furniza capital de risc fondurilor de investiții care investesc în IMM-uri în principal în faza de extindere și de creștere. Companiile pot contacta diferitele instituții financiare existente din țările lor pentru a accesa fondurile europene.

Programul COSME se bazează pe Programul-cadru pentru competitivitate și inovare (CIP), care, în perioada 2007 – 2013, a contribuit la mobilizarea unor împrumuturi în valoare de peste 21 de miliarde de euro și a unor capitaluri de risc în valoare de 2,8 miliarde de euro pentru mai mult de 400.000 de IMM-uri din Europa.

Raiffeisen Bank este o bancă universală de top care deservește aproximativ 2 milioane de clienți persoane fizice, 100.000 IMM-uri și 5.600 de companii. Rețeaua băncii în România numără 466 de unități, peste 1.200 de ATM-uri, aproximativ 18.000 de EPOS-uri și  164 de MFM (automate multifuncționale).