FacebookTwitterLinkedIn

Cele două programe menționate sunt „Programul UE pentru competitivitatea IMM-urilor” (COSME), denominat în lei, în valoare de 180 de milioane de euro și „Programul UE pentru dezvoltarea și consolidarea activității IMM-urilor” (SMEi), denominat atât în lei, cât și în euro, în valoare de 340 de milioane de euro.

În cadrul noilor programe lansate în 2017, FEI acordă garanții de portofoliu în favoarea băncii, de 50%, pentru COSME, respectiv 60% pentru Inițiativa IMM. La nivelul firmelor împrumutate, această înseamnă garanții de 50%, respectiv 60% din valoarea fiecărui credit acordat de Raiffeisen Bank unei companii IMM, care respectă criteriile de eligibilitate FEI.

Finanțarea în cadrul celor 2 programe se realizează atât prin facilități pentru capital de lucru revolving mulți-anuale/revolving cu grafic de rambursare, cât și prin credite de investiții pe maximum zece ani.

„Raiffeisen Bank este principalul partener al FEI pe piață românească, dacă ținem cont de volumele acordate cu acest tip de garanții. Aceaste soluții de finanțare dau băncii posibilitatea să ofere credite și companiilor care nu s-ar fi calificat la o finanțare clasică, din cauza lipsei de garanții. Astfel, la sfârșitul lunii februarie 2018, după opt luni de la implementare, cele două programe COSME și SMEi au generat un portofoliu cumulat de credite Raiffeisen Bank de aproxinativ 200 milioane euro (echivalent)”, a declarat Alin Neacșu, directorul Direcției Credite pentru Corporații a Raiffeisen Bank.

Finanțările sunt acordate datorită Garanției puse la dispoziție de către COSME și de către Fondul European pentru Investiții Strategice („FEIS”), stabilite în temeiul Planului de investiții pentru Europa. Scopul FEIS este de a susține finanțarea și implementarea investițiilor productive în cadrul Uniunii Europene și respectiv de a asigura creșterea gradului de acces la finanțare.

80% din antreprenorii finanțați, în cele opt luni de care vorbim, prin cele două programe, dețin businessuri cu cifra de afaceri mai mică de un milion de euro. Aceștia sunt clienții care resimt cea mai mare nevoie de asemenea instrumente. Sunt convinsă că vom atinge plafoanele stabilite inițial mai repede decât ne așteptăm, așa că pregătim deja solicitări formale pentru suplimentarea plafoanelor agreate cu FEI”, a declarat Monica Udrescu, directorul executiv al Direcției IMM a Raiffeisen Bank.

Din 2010, anul când a început colaborarea în cadrul inițiativelor JEREMIE, Raiffeisen Bank a generat un portofoliu total de credite de 366 de milioane de euro (denominat în euro și echivalent lei), acordând finanțări pentru peste 3.500 companii, pe baza instrumentelor puse la dispoziție prin programele FEI.

COSME este programul UE pentru competitivitatea IMM-urilor care se derulează în perioada 2014-2020, cu un buget total de 2,3 miliarde de euro. Cel puțin 60% din program va fi dedicat facilitării accesului la finanțare pentru IMM-urile din Europa, prin două instrumente financiare.

Prin intermediul mecanismului de garantare a împrumuturilor, programul va oferi garanții și contragarantii instituțiilor financiare, astfel încât acestea să poată pune la dispoziția IMM-urilor mai multe împrumuturi și servicii de leasing financiar. Folosind mecanismul de capitaluri proprii pentru creștere, programul va furniza capital de risc fondurilor de investiții care investesc în IMM-uri în principal în faza de extindere și de creștere.

Programul COSME se bazează pe Programul-cadru pentru competitivitate și inovare (CIP), care, în perioada 2007 – 2013, a contribuit la mobilizarea unor împrumuturi în valoare de peste 21 de miliarde de euro și a unor capitaluri de risc în valoare de 2,8 miliarde de euro pentru mai mult de 400.000 de IMM-uri din Europa.

Raiffeisen Bank deservește aproximativ 2 milioane de clienți persoane fizice, 100.000 IMM-uri și 5.600 de companii. Rețeaua băncii în România numără 451 de unități, peste 1.000 de ATM-uri, aproximativ 19.000 de EPOS-uri și 189 de MFM (automate multifuncționale).