FacebookTwitterLinkedIn

IPO-ul viza vânzarea a 15% din filiala poloneză a Raiffeisen Bank, conform unui anunț din data de 19 iunie, pentru a-și îndeplini angajamentul față de autoritatea poloneză de reglementare, care le impune creditorilor de pe această piață să fie listați pentru a asigura o mai mare transparență și siguranță în sectorul bancar din Polonia, informează Reuters.

Listarea a fost suspendată, din cauza faptului că banca nu a avut suficienți investitori interesați.

„Raiffeisen Bank International AG (RBI) a decis astăzi suspendarea ofertei publice inițiale (IPO) a filialei sale Raiffeisen Bank Polska SA. Situația a fost cauzată de nivel de interes scăzut față de ofertă în condițiile care să respecte parametri angajamentului RBI față de Autoritatea de Supraveghere Financiară din Polonia de a tranzacționa acțiuni ale Raiffeisen Bank Polska pe Bursa de Valori din Varșovia. Decizia de suspendare a IPO-ului a fost luată fără prezentarea unui nou calendar pentru a înlocui perioada de ofertare anunțată anterior. În legătură cu decizia sa de suspendare a IPO-ului, RBI a depus un supliment la prospectul de emisiune, care este încă supus aprobării autorității poloneze de reglementare. RBI este în discuție cu autoritatea poloneză de reglementare cu privire la modul în care trebuie să acționăm mai departe”, au anunțat reprezentanții RBI.

RBI este încă obligată să își listeze subsidiara poloneză, au afirmat reprezentanții KNF (Komisja Nadzoru Finansowego, Polish Financial Supervision Authority), reglementatorul sectorului financiar polonez, scrie Reuters.

Potrivit surselor Reuters, cererea din partea investitorilor a fost slabă, chiar și la o reducere severă de 0,6 la valoarea contabilă, prețul acțiunilor fiind de 126 milioane de euro (143,83 milioane de dolari).

KNF este îngrijorată de informația că vânzarea acțiunilor Raiffeisen Bank Polska a eșuat. KNF va lua măsurile necesare pentru a se asigura că acțiunile băncii sunt listate pe bursa din Varșovia cu un volum gratuit de 15% sau mai mult”, au declarat reprezentanții KNF.

Raiffeisen a încercat, luna trecută, să forțeze o amânare listării, argumentând că era insuficientă cerere pentru un pachet de acțiuni într-o banca care este nevoită să-și rezerve o sumă mare de capital pentru un portofoliu de credite ipotecare în franci elvețieni. De asemenea, a susținut că dorește mai mult timp, pentru ca un program de reducere a costurilor să aibă efect. Însă autoritatea de reglementare și-a păstrat solicitările ca listarea să aibă loc, ținând cont că deja i-a acordat Raiffeisen o prelungire de un an, anul trecut.

KNF supraveghează piața financiară din Polonia, care include toate piețele de profil (bancară, de capital, de asigurări, de pensii, conglomeratele financiare, instituțiile de bani electronici și instituțiile de payment, precum și supravegherea cooperativelor de economii și a uniunilor de credit).