Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Servicii financiare |
|

Rădulescu (BT): Mă aștept ca BNR să majoreze în ianuarie rata de dobândă de politică monetară

Banca Națională a României (BNR) ar putea lua decizia de a majora dobânda cheie în ședința din ianuarie, iar, pe parcursul anului viitor să o majoreze de opt ori cu câte 0,25 puncte procentuale, estimează Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.
 aboneaza-te
Banca Transilvania 1

Mă aștept ca Banca Centrală să înceapă să majoreze rata de dobândă de politică monetară începând cu următoarea ședință, care este pe 8 ianuarie, și cred că va fi un ciclu de aproximativ 8 majorări ale ratei de dobândă de politică monetară… Mă aștept ca rata de dobândă de politică monetară să crească și să fie un ciclu de aproximativ 8 ședințe de creștere cu 0,25%. Acesta înseamnă că, foarte probabil, rata de dobândă de politică monetară spre sfârșitul anului viitor se va îndrepta spre 3%-3,5%”, a spus Andrei Rădulescu, într-o conferință de specialitate, transmite Agerpres.

BNR a menținut rata dobânzii de politică monetară, dar a îngustat coridorul simetric cu 1 punct procentual

În prezent, această rată este de 1,75%, fiind nemodificată din mai 2015.

Din mai 2015, rata dobânzii de politică monetară și RMO la lei sunt la aceleași niveluri, prima fiind atunci redusă cu 0,25%, până la 1,75%, iar a doua cu 2%, până la 8%, dar RMO în valută a fost redusă, de la 12% la 10%, în septembrie 2016.

În şedinţa din 7 noiembrie 2017, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an

BNR a scăzut RMO la valută la 8%. Isărescu: Nu trebuie să omorâm creditul în valută

În plus, a decis îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 1 un punct procentual de la +/- 1,25.

Astfel, începând cu 8 noiembrie 2017, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit crește la 0,75 la sută, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare se reduce la 2,75 la sută”, se subliniază într-un comunicat de presă al Băncii Centrale.

BNR urmărește decizia BCE din septembrie și deciziile băncilor centrale din Europa Centrală și de Est pentru a lua viitoarele decizii de politică monetară

De asemenea, CA al BNR a hotărât gestionarea fermă a lichidităţii din sistemul bancar și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. RMO, atât la lei, cât și la valută, este de 8%.

În ședința din mai, CA al BNR a redus RMO aplicabilă pasivelor în valută ale instituțiilor de credit la nivelul de 8%, de la 10%, începând cu perioada de aplicare 24 mai – 23 iunie 2017. Decizia de scădere a RMO în valută din mai s-a luat în contextul reducerii creditului în valută, al consolidării rezervelor valutare peste nivelul adecvat (35,96 miliarde euro, la 30 aprilie 2017) și al îmbunătățirii structurii acestora. Prin această reducere, BNR le-a dat înapoi băncilor între 500 și 600 de milioane de euro.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii