FacebookTwitterLinkedIn

“Ne propunem să devenim primul offtaker de energie regenerabilă din România. Desigur, nu neglijăm liniile noastre tradiționale de business, tranzactionarea de produse structurate pe energie, gaz și produse afiliate” declară Radu Rat, Managing Director Axpo România, pentru Forbes România. Potrivit reprezentantului Axpo, una dintre prioritățile companiei este de a semna mai multe PPA-uri, întrucât această strategie este definitorie pentru dezvoltarea pieței energiei regenerabile într-un mod durabil și sustenabil.

Radu Rat vede trei motive principale pentru care realizarea unor astfel de contracte este lentă în România. “În primul rând, legislația reprezintă o continuă provocare – chiar dacă reglementările care ar permite PPA-urile fizice sunt în lucru, acestea nu sunt încă în vigoare. În al doilea rând, proiectele regenerabile din România se află într-o etapă de dezvoltare timpurie. În cele din urmă, costurile de echilibrare sunt încă foarte ridicate în România în comparație cu multe din celelalte țări în care suntem prezenți –  piețele nordice, Europa de Vest,  Peninsula Iberică –  și, ca atare, PPA-urile clasice cu principiul plata pe MWh produs (EN „pay as produced”) nu sunt încă fezabile“, explică el. 

În luna august, Axpo a semnat un un contract de vânzare-cumpărare de energie electrică pe termen lung (PPA), cu parcul eolian Fântânele-Cogealac-Grădina al CEZ, parte a portofoliului  deţinut de Macquarie Asset Management în România.  

Dincolo de toate acestea, România are un potențial de dezvoltare imens în sectorul energiei regenerabile, care trebuie fructificat pe măsură. “România are un potențial masiv în domeniul energiei regenerabile, atât pe eolian, cât și pe fotovoltaic. Investitorii, dezvoltatorii și băncile, precum și companiile internaționale de tranzacționare a energiei sunt pregătiți să materializeze acest potențial”, conchide Radu Rat.

Cu activitate în peste 30 de țări și peste 5.000 de angajați, Grupul elvețian Axpo are o capacitate instalată de aproximativ 8.000 MW în Europa, din care 4.000 MW energie regenerabilă. La nivel european, compania deține un portofoliu de aproximativ 100 TWh de energie și gestionează unul dintre cele mai mari portofolii de clienți de energie regenerabilă (16.000 MW).