Ce cuvânt caracterizează cel mai bine anul 2021?
Efervescență. Consider că în toate această perioada, dar și în cea care va urma, vor putea supraviețui companiile care adoptă un stil de business și management agil pentru a face față avalanșei de provocări.
Care au fost motivele dvs de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2021? (pandemia, criza economică, criza de materii prime, inflația, forța de muncă, criza guvernamentală, altele). Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?
Business-ul nostru este strâns legat de capacitatea clienților noștri de a face față provocărilor industriilor în care activează. Planificarea pe termen lung în aceste vremuri este un deziderat care se transformă în utopie și poate afecta estimările naive.
În cadrul companiei am răspuns prompt și am dovedit un grad înalt de flexibilitate în relația cu clientii, ceea ce ne-a permis să avem un rezultat mai bun decât estimările inițiale.
În ceea ce privește mediul politic, instabilitatea și lipsa predictibilității sistemului fiscal sunt întotdeaunamotive de îngrijorare. Direcțiile de investiții și finanțare au, de asemenea, de suferit în vremuri de instabilitate politică.
Care au fost motivele de satisfacție sau de optimism în 2021?
Satisfacția cea mai mare a venit din partea colegilor mei care muncesc cu pasiune și implicare. Privesc acum cu mare admirație echipa creată, spre care clienții se îndreaptă cu încredere. Din dorința noastă de a le înțelege nevoile, nu livrăm software, ci soluții. Iar pentru ca o soluție să fie bună, trebuie sa fie cea mai potrivită soluție la o anumită problemă. Putem ajunge aici doar printr-o înțelegere profundă a business-ului oricărui client.
Iar optimismul cel mai sincer vine din faptul că tot mai multe companii conștientizează necesitatea și utilitatea soluțiilor de digitalizare și eficientizarea proceselor, astfel că produse precum Tassis sunt tot mai bine primite și apreciate de partenerii noștri.
Cum caracterizați mediul privat de afaceri din România în anul 2021 în privința rezilienței și dinamicii? Argumentați.
Cresc și prosperă acele companii care reușesc să se adapteze condițiilor extrem de schimbătoare, care reușesc să ia deciziile bune într-un ritm alert. Ne bucurăm să avem parteneri astfel de companii.
Care sunt deciziile bune pe care le-a făcut guvernul pentru încurajarea și susținerea mediului de afaceri din România în anul 2021? Care sunt lucrurile pe care trebuia să le facă, dar nu le-a făcut?
Consider că ar fi fost utilă o eficiență mai mare și un pragmatism în gestionarea fondurilor pentru digitalizare. De asemenea, zvonistica privind schimbările în domeniul fiscal și al taxelor nu ajută la dezvoltarea unui mediu propice afacerilor.
Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial în anul 2022?
La nivel mondial gestionarea pandemiei nu s-a încheiat și cel mai probabil vor urma valuri succesive. Neîncrederea în vaccin, fake news, manipulările de pe rețelele sociale vor persista. Inflația va genera nesiguranță, incertitudine ce se va regăsi și în corecții importante la nivel bursier.