
Forbes: Când și în ce împrejurări ai descoperit Internetul?
Radu Ionescu: În 1994 am început să frecventez biroul mătușii mele care lucra atunci la o instituție publică – și la fiecare vizită încercam să printez tot ce vedeam, pentru că era absolut fascinant. Cred că nu am fost departe să printez tot Internetul de altfel (Zâmbește.)
Forbes: Ai lucrat la început carierei ca ziarist la „Ziarul Financiar”. În ce măsură te-a ajutat această experiență în cariera de antreprenor?
Radu Ionescu: Cariera mea scurtă dar foarte memorabilă de jurnalist de business a fost ca un „MBA” – sper să nu-l supăr pe Sorin Pâslaru dacă spun asta, însă mă interesa mai mult să intervievez oameni din diverse industrii ca să învăț și să acaparez de la ei mai mult decât să public ceva interesant. Cred că le-am reușit pe ambele și a fost win-win. A fost o perioadă scurtă dar intensă, pe care toți cei care am fost acolo la începuturile „ZF” ne-o aducem aminte.
Tabloidizarea inevitabilă scade cu mult calitatea actului jurnalistic
Forbes: Ce notă ai acorda în prezent „Ziarului Financiar”? Dar presei românești, în general? Dacă poți argumenta…
Radu Ionescu: „ZF” a rămas în continuare cea mai bună sursă de știri de business. Am tot respectul pentru seniorii din redacție – Fini și Pâslaru – care au trecut peste timp și au schimbat generații întregi de jurnaliști.
Acum – nu înseamnă că îmi place 100% ce văd în „ZF” sau în presa românească, în general.
Tabloidizarea inevitabilă scade cu mult calitatea actului jurnalistic. Și văd o involuție – de la „hai să utilizăm și noi clickbait pe contentul de calitate pe care îl facem!” la „hai să producem doar titluri, nu și content!”.
De altfel – de circa patru-cinci ani am renunțat să mai consum presă pe orice fel de canal tocmai din această cauză.
Sunt rare demersurile pur jurnalistice și înțeleg cumva de ce, fiind și de cealaltă parte a baricadei în același timp, și știind problemele cu care se confruntă presa.
Mă bucur mereu când văd, totuși, reportaje sau anchete reale, cu efort de documentare și „storytelling”.
Forbes: Cum ai fondat agenția Kinecto în octombrie 2002? Cum ți-a venit ideea să înființezi o agenție de publicitate digitală?
Radu Ionescu: A fost un declic venit peste noapte. În vara anului 2002, când din super-pasiunea și curiozitatea care au fost mereu drive-ul meu – aveam trei joburi în cadrul BMG (jurnalist BIZ, project manager BizCity.ro, sales manager soluții web pentru IMM-uri) – am încercat să conving un potențial client să-i vând servicii pe care parțial nu le aveam până m-a convins să încep o agenție care să livreze de fapt acele servicii.
Forbes: Ce știai despre publicitate în acel an?
Radu Ionescu: Desi scrisesem despre publicitate și coordonam BizCity.ro care la acel moment avea cel mai HOT forum despre publicitate – uitându-mă în urmă, îmi era clar ca eram departe de industrie. Când am lansat Kinecto era mai degrabă un business de tehnologie și de content decât de publicitate.
Forbes: Ai avut un model de antreprenor român sau străin care te-a inspirat, care te-a influențat în acei ani de început?
Radu Ionescu: Cu un an înainte de a înființa Kinecto am tras paiul scurt la Biz și a trebuit sa fac un task pe care îl uram la acea vreme: un advertorial. Am încercat să scap repede de task – însă n-am reușit, cei de la firma din BIG5 (la acea vreme) au insistat să fac foarte multe interviuri, majoritatea foarte plictisitoare pentru mine. Ultimul interviu a fost însă complet diferit – am discutat cu un alumni al acelei companii, un antreprenor britanic care tocmai plecase pentru a-și lansa propriul business pentru că își propusese că până la 30 de ani va face asta.
Un an mai târziu, el era clientul care m-a convins să lansez Kinecto, convingându-mă să nu aștept până la 30 de ani cum voiam pentru că, oricum, nu ești niciodată pregătit să începi pe cont propriu.
Forbes: Ești milionar în euro?
Radu Ionescu: Nu comentez.
Forbes: Cum l-ai cunoscut pe Dragoș Grigoriu, fondatorul Tempo?
Radu Ionescu: Știam de Tempo de mult timp, am și avut niște proiecte punctuale împreună în anii de început ai Kinecto, însă pe Dragoș l-am cunoscut în 2008, prin intermediul lui Răzvan Varabiescu, coechipierul meu de astăzi de la conducerea Dentsu Aegis Network Romania. Și într-o lună am devenit parteneri în Kinecto.
Forbes: Ce îți place și ce nu-ți place la Dragoș Grigoriu?
Radu Ionescu: Dragoș este un vizionar cu expertiză și de business și de comunicare, dar și cu un instinct antreprenorial unic. Ca om de business este foarte, foarte direct, ceea ce uneori îl face dur.
Ca în toate industriile, concurența este cel mai bun stimulent al alinierii calității serviciilor și prețurilor
Forbes: Probabil că ai primit sute de CV de la oameni care au dorit să-i angajezi. Ce criterii aplici pentru evaluarea unor juniori? Dar pentru seniorii trecuți de 35 de ani?
Radu Ionescu: Ce mă interesează mereu la oamenii pe care îi recrutez, indiferent de vârstă și senioritate, este curiozitatea, pasiunea și compatibilitatea cu cultura noastră, care e una profund antreprenorială, chiar și acum ca parte a unei corporații globale.
Forbes: Digitalul este apanajul oamenilor tineri? Ce șanse are un tip de peste 40 de ani să se angajaze la DAN România?
Radu Ionescu: Că ne place sau nu – nativii digitali cu siguranță înțeleg mai bine mediul decât noi. Însă, în același timp, ei au mai puțină răbdare și deseori sunt mai superficiali decât cei de vârsta noastră. Drept pentru care toată lumea are șanse egale. (Zâmbește.)
Forbes: Dacă digitalul ar dispărea peste noapte, să zicem că ar fi un accident, asta ar însemna sfârșitul lumii?
Radu Ionescu: Cu siguranță, da! Și nu din cauza publicității, ci din cauza dependenței de tehnologie a tuturor industriilor, de la centralele atomice la forțele militare.
Forbes: Dacă în urma acestui accident, te-ai număra printre supraviețuitori, de care meserie / antreprenoriat te-ai apuca?
Radu Ionescu: Sigur nu aș mai lucra în servicii (Râde.) Probabil m-aș reconverti în instructor de escaladă, cea mai mare pasiune a mea.
Forbes: Ce înseamnă în opinia ta concurența între agențiile de comunicare digitală din România?
Radu Ionescu: Ca în toate industriile, concurența este cel mai bun stimulent al alinierii calității serviciilor și prețurilor. Ne împingem unii pe ceilalți să inovăm, să reinventam produsul de agenție, dar să rămânem cu picioarele pe pământ și să avem oferte comerciale viabile.
VEZI BILANȚURILE FINANCIARE 2015 ALE COMPANIILOR DE CABLU TV!
Forbes: Dar în ce constă concurența dintre aceste agenții în piața reală din România?
Radu Ionescu: Dacă vorbim strict de agențiile mari de digital – practic ne întâlnim și ne respectăm reciproc în pitch-urile mari. Și ne mai vedem la festivaluri și evenimente de industrie. (Zâmbește.)
Însă, dacă mă dau un pas în spate, evident că digitalul e doar o parte a ecosistemului, foarte importantă de altfel, dar este din ce în ce mai greu să-l separi ca mediu într-un mix de comunicare.
Concurența reală începe să nu mai fie doar în „silozuri” (digital, ATL, media), ci între toate tipurile de agenții – fiecare încercăm să integram serviciile și să avem cea mai bună viziune și înțelegere a consumatorului și să îmblânzim BIG DATA pentru clienți.
Noi – ca și Dentsu Aegis Network – suntem în plin proces de transformare pentru a deveni 100% digital până în 2020, un obiectiv ambițios pentru un grup care include și media tradițională, însă perfect realizabil. Cumva, aici se mută concurența între agenții – și noi suntem pregătiți.
Am renunțat de patru – cinci ani să mai citesc orice fel de știri despre politică pentru că este un sac fără fund
Forbes: La cât evaluezi volumul de publicitate investit în publicitatea digitală din România, la nivelul anului 2015?
Radu Ionescu: Cumulând și partea nemăsurată (în special Google și Facebook) – probabil la 70 – 80 milioane euro.
Forbes: Dacă acum ți s-ar face oferta de a deveni Ministru la Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaţionale. Fără nicio implicare politică! Te-ar tenta această ofertă într-un guvern tehnocrat? De ce?
Radu Ionescu: Cu siguranță, nu! Am renunțat de patru – cinci ani să mai citesc orice fel de știri despre politică pentru că este un sac fără fund. Cu atât mai puțin aș vrea să mă scufund direct în sac – fie și într-unul tehnocrat.
Forbes: Ce îți place în România? Ce nu-ți place în România?
Radu Ionescu: Categoric, aici sunt mai multe oportunități de business și dezvoltare profesională accelerată decât în multe piețe occidentale. Și tot categoric – avem un mare potențial să devenim un centru de business pentru regiune pentru că suntem una din cele mai importante piețe.
Ce îmi place mai puțin este, culmea!, exact ce facilitează ce am spus mai devreme: imaturitatea pieței.
Forbes: Ce reprezintă pentru tine Google?
Radu Ionescu: Una din cele patru puteri mondiale, alături de Apple, Facebook și Amazon.
Forbes: Care este prima ta grija în fiecare zi, după ce îți bei cafeau dimineața, referitoare la grupul DAN România?
Radu Ionescu: Să-i inspir, să-i ajut să se dezvolte și să mă asigur că sunt OK, personal și profesional, pe toți colegii, în special pe cei cu care lucrez în mod direct.
mai 2015, București
CARTE DE VIZITĂ
Radu Ionescu, COO Dentsu Aegis Network România
Data și locul nașterii: 24 iunie 1978, București
Studii: Academia de Studii Eeconomice / Management (facultate și master)
Activitate: Pasionat de sport, în general, dar mai cu seamă este pasionat de cățărat.
Stare socială: Căsătorit, un copil.