FacebookTwitterLinkedIn

Mediul de afaceri s-a schimbat, iar lucrurile au evoluat foarte mult. Dacă în urmă cu 15 ani nu existau cursuri de antreprenoriat și chiar termenul în sine era o necunoscută pentru mulți, acum ai resurse și surse mentorat pentru a intra în acest domeniu, spune Radu Hasan, Co-Founder și CEO SmartBill.

„Din acest punct de vedere este un moment mult mai bun pentru a fi antreprenor. Evoluția noastră a fost destul de grea, mai ales în primii 4-5 ani și ne-am gândit de multe ori să renunțăm. Pe lângă munca intensă pe care o depuneam exista și aspectul financiar. Din 2014, când am făcut trecerea la cloud, lucrurile au început să se schimbe și creșterea noastră a devenit mult mai accelerată.”

Ecosistemul s-a dezvoltat de la un simplu soft de facturare la o soluție în cloud care include mult mai multe module, printre care gestiunea stocurilor, producție, point of sale, aplicație pe telefon, explică Radu Hasan, care punctează intrarea, ceva mai recentă, a SmarBill „sub umbrela” celor de la Visma.

„În urmă cu aproape doi ani am intrat în familia Visma, practic au preluat 50% din SmarBill. Visma este al treilea jucător din Europa pe piața de software de cloud, evaluată de curând la 19 miliarde de dolari și care are peste 13.000 de angajați. Suntem în continuare o companie independentă complet, noi fondatorii deținem controlul și luare deciziilor de aparține practic.”

Strategia Visma este unică, mărturisește Radu Hasan, pentru că nu intervine deloc în structura companiilor pe care le achiziționează, acest lucru oferindu-le posibilitatea unui model scalabil. El spune, de altfel, că nici nu ar fi acceptat să facă un astfel de deal.

„Suntem autonomi, la fel cum sunt și alte 70-80 de companii din grup care au fost achiziționate parțial sau total de Visma. Acum 2 sau 3 ani au achiziționat liderul de piață din Ungaria, întrând așa în piața din Europa Centrală și de Est. Și continuă să se extindă agresiv, având cam 20-30 de achiziții pe an.”

Cu ajutorul acestui ecosistem se încearcă automatizarea unei părți importante a proceselor din firmele mici și mijlocii din România și eliminarea muncii manuale în acest caz. Prin această automatizare antreprenorii și contabilii își pot gestiona timpul mult mai eficient.

„Unul dintre lucrurile benefice, dacă putem spune așa despre contextul pandemic, a fost acela că soluțiile cloud au avut o creștere accelerată. Într-un an a fost o adopție cât în 3-4 ani, în funcție de domeniu. Au apărut destul de multe soluții de nișă, pentru diverse domenii, care au putut în acest context să-și accelereze creșterea.”

Lumea a conștientizat avantajele oferite de soluțiile cloud, atât în ceea ce privește instrumentele efective de lucru, precum și cele legate de comunicarea. De asemenea, munca remote „a prins” în multe domenii.

„Inclusiv în cazul nostru care eram de modă veche am decis acum să trecem la modelul hibrid și le-am dat libertate angajaților să lucreze de acasă când vor. Cred că sunt puține companii din domeniul IT care nu se vor supune acestui val.”