FacebookTwitterLinkedIn

Radu Hanga, Președinte Bursa de Valori București

Evoluția companiei într-un cuvânt

Putem cu siguranță descrie evoluția de anul acesta ca fiind peste așteptări, mai ales ținând cont de contextul sanitar și de scenariile foarte pesimiste care prinseseră contur în perioadamartie / aprilie.

Vorbind despre realizări, în primul rand trebuie menționată promovarea la statutul de piață emergentă în luna septembrie. Această promovare a adus piața noastră de capital pe harta unui segment nou de investitori instituționali străini și s-a materializat prin volume semnificativ mai ridicate de tranzacționare. În perioada ianuarie-octombrie, volumul total tranzacționat prin sistemele BVB a fost cu 44% mai ridicat față de valoarea aceleași perioade din 2019.

Ne bucură de asemenea că, în ciuda contextului dificil, bursa românească și-a îndeplinit scopul principal de a finanța economia și antreprenorii locali. Zece emitenți noi au strâns capital prin intermediul bursei până în acest moment în decursul anului 2020 și mai multe runde de finanțare și listare sunt așteptate să se finalizeze până la sfârșitul anului. Adăugând de asemenea programul de emisiuni de obligațiuni guvernamentale Fidelis lansat de Ministerul de Finanțe vorbim de o sumă de peste 500 de milioane de EUR de finanțări atrase prin intermediul BVB anul acesta.

Este foarte probabil ca, în condiții normale, rezultatele noastre să fi fost semnificativ mai ridicate pe fondul unui apetit ridicat al investitorilor, dar și a creșterii vizibilității BVB în rândul comunității de antreprenori. Sperăm ca acest potențial să fie valorificat în anii următori odată cu normalizarea situației sanitare. Trebuie să amintim de asemenea mult-așteptata listare a Hidroelectrica, care a fost amânată pe fondul pandemiei, dar care sperăm să aibă loc în viitorul apropiat. Această listare ar da cu siguranță un impuls uriaș pieței de capital și ar ajuta la atingerea nivelului următor de dezvoltare.

Cele mai importante lecții

Cred că o lecție importantă a acestui an, sau probabil, mai degrabă o confirmare, este aceea că mediul de afaceri este foarte adaptabil și rezistent. Bineînteles că, și la nivel economic, pandemia a făcut victime dar, per total, perfomanța a fost în general bună. Necesitatea digitalizării și flexibilizării mediului de lucru și dezvoltarea tehnologiei au fost câteva dintre tendințele deja existente care au cunoscut o accelerare uriașă în acest an.

Vorbind un pic mai concret, la nivelul grupului BVB, putem spune că distanțarea și minimizarea interacțiunilor ne-au afectat în măsura în care suntem o instituție pentru care aspectul social, întâlnirile și evenimentele sunt extrem de importante. Am făcut eforturi mari pentru menținerea contactelor și păstrarea vizibilității, pe cât posibil în contextul restricțiilor existente și într-o bună măsură considerăm că am reușit.

Prestația autorităților

Fără îndoială că toate autoritățile, nu doar cele române, au trecut printr-o perioadă foarte grea și au avut de luat decizii foarte dificile. Autoritățile locale au fost proactive și au părut foarte implicate în toată această perioadă. Cu siguranță multe din acțiunile întreprinse au fost cele corecte chiar dacă s-au făcut și greșeli. Este foarte greu de ‘dat o notă’. Cel mai probabil nota o va da istoria, prin evoluția ulterioară a situației sanitare, dar și a economiei.

Strategia de business pentru 2021

Principalul obiectiv pentru anul 2021 rămâne acela de a finanța economia locală și antreprenorii prin dezvoltarea pieței primare prin care companiile strâng capital. Astfel, ne dorim să accelerăm trendul de listări și să creștem eforturile pentru atragerea emitenților de dimensiuni mari pe BVB.

Un alt obiectiv este acela de a dezvolta comunicarea noastră cu investitorii și antreprenorii și de a deveni mai vizibili în mediul de afaceri local. În contextul în care disponibilitățile persoanelor fizice au crescut semnificativ în ultimii ani (valoarea depozitelor populației la bănci se apropie de 250 mld. lei), obiectivul nostru este de a aduce mai aproape de această sursă de capital companiile locale care au nevoie de finanțare pentru a se dezvolta. Ne dorim să ajungem la 100,000 investitori activi la Bursa de Valori București în următorii ani păstrând trendul de creștere pe care îl vedem în prezent.

Nu în ultimul rând ne dorim îmbunătățirea relației cu autoritățile și materializarea acesteia prin îndeplinirea unor obiective cheie: listări de companii deținute majoritar de stat, îmbunătățirea cadrului fiscal pentru investitori, dezvoltarea unui segment de finanțări verzi pe BVB..

Provocări în 2021

Situația macroeconomică, și, posibil, cea geopolitică vor fi cele mai mari provocări în 2021. Ținând cont de dezvoltarea cu succes a vaccinurilor, ne putem aștepta ca pandemia să piardă din relevanță începând cu trimestrul 2 al anului 2021. În acest context, evoluția macroeconomică va fi influențată de nevoia guvernelor de a reduce din cheltuieli pentru a limita deficitele și de a elimina mulți din stimulii utilizați pentru susținerea economiilor în perioada pandemică. În contrapartidă, s-a discutat mult despre creșterea semnificativă a economiilor populației în acest an. Va fi interesant de urmărit cum vor reacționa consumatorii în contextul normalizării situației și dacă consumul individual va compensa limitarea chetuielilor guvernamentale.

În ceea ce privește geopolitica, este cu siguranță de urmărit evoluția politicilor americane după finalizarea epopeei alegerilor din noiembrie, și mai ales relația cu China, care pare  că a traversat cel mai bine acest an și raportează în continuare creștere economică.