Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

IT |
|

Radu Georgescu – 500 Miliardari Ediția 2011

Nume: Radu Georgescu Avere: 10-11 milioane de euro Varsta: 43 de ani Resedinta: București Domeniu/Companie: IT

Radu Georgescu a continuat şi anul acesta seria tranzacţiilor începute în urmă cu opt ani. Pentru 2015 pregăteşte marea lovitură: listarea unei companii pe NASDAQ.

Începutul acestui an i-a adus lui Radu Georgescu cea de-a patra tranzacţie din cariera sa de antreprenor în serie. În primăvară, el a vândut către fondul de investiţii 3TS Capital Partners (care are în acţionariat gigantul în reţelestică Cisco) un pachet minoritar din Avangate, o soluţie de distribuţie electronică de software. Investitorii s-au angajat să aducă în companie patru milioane de euro, ţelul lui Georgescu fiind listarea companiei pe NASDAQ peste patru ani. În 2015, Georgescu crede că această firmă va atinge pragul de un miliard de dolari în venituri.

Acest obiectiv a schimbat radical agenda lui Georgescu, care petrece din ce în ce mai mult timp în Palo Alto, California. Ca să aibă o şansă, pregăteşte listarea încă de pe-acum. Vrea să se facă mai cunoscut în mediul investiţional din Silicon Valley. Povesteşte că în săptămânile pe care le petrece în California are până la cinci întâlniri în fiecare zi. Crede că pentru a te impune în acest mediu sunt necesare eforturi foarte mari. Faptul că eşti o firmă de software din România nu înseamnă aproape nimic în Silicon Valley. Georgescu este de părere că antreprenorii români din IT nu au reuşit să atragă până acum investiţii semnificative pentru că au tratat cu superficialitate relaţia cu venture capital-ul veritabil.

Georgescu nu este însă la prima asociere cu 3TS şi Cisco. În 2007, el a vândut 11,7% din Axigen (companie care produce un serserver de mail) către acelaşi investitor financiar. Şi pentru a încheia bilanţul celor mai recente tranzacții marca Radu Georgescu, trebuie amintit exit-ul de la sfârşitul anului trecut, când antreprenorul a vândut 83% din procesatorul de plăţi electronice ePayment către grupul Allegro, parte a companiei media internaţionale Naspers. ePayment este cel mai mare procesator de plăţi electronice de pe piaţa românească. Naspers este la a doua investiţie în România, după ce a achiziţionat portalul de anunţuri Autovit.ro, într-un deal evaluat la cinci milioane de euro.

Radu Georgescu a devenit cunoscut publicului larg în 2003, când a vândut tehnologia antivirus RAV către Microsoft, devenind astfel primul român care a făcut o afacere cu compania lui Bill Gates. La momentul respectiv i s-a propus o funcţie de management la sediul central al Microsoft din Seattle, însă a declinat oferta. Valoarea tranzacţiei a rămas o necunoscută şi azi, vehiculându-se valori cuprinse între 10 şi 20 de milioane de dolari. Artizanul tranzacţiei a fost Diwaker Singh, fost director al operatorului de telefonie Telemobil. Singh colaborează în continuare cu Radu Georgescu.

După ce a intermediat vânzarea RAV către Microsoft, Singh a rămas implicat în grupul GeCAD – umbrela sub care sunt reunite toate companiile controlate de Radu Georgescu – încă din 2003. El este şi în acest moment partener în grup şi, totodată, mâna dreaptă a lui Radu Georgescu. După ce a plecat de la conducerea Telemobil, a făcut o investiţie în complexul de cinci stele Delta Nature Resort, pe care a vândut-o ulterior unui alt investitor indian, Dinesh Dhamija.

De asemenea, Singh este un susţinător al mai multor start-up-uri europene. În ultimii zece ani, a obţinut finanţări de peste un miliard de dolari în această activitate. Potrivit site-ului GeCAD, are o experienţă de 35 de ani în management, iar în ultimii 25 a condus ca CEO sau preşedinte mai multe companii multinaţionale.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii