Cautare
, Contributor

500 miliardari |
|

Radu Enache

Radu si Daniela Enache.jpg
Avere: 150 milioane de euro Vârsta: 60 de ani Reşedinţa: Bucureşti Domenii: hoteluri

Radu Enache trăieşte pentru Continental Hotels şi resimte la intensitate maximă toate problemele cu care se confruntă businessul său. Situaţia economică din ultima vreme nu a fost una prielnică pentru dezvoltarea reţelei hoteliere controlate de Enache.  „Ne bălăcim într-un ocean al prostiei“, spune el, vizibil iritat de ceea ce se întâmplă în jurul său. „M-aţi prins într-o formă bună pentru a discuta“, adaugă rapid, anticipând posibilitatea ca declaraţiile sale să se constituie într-un articol destul de „suculent“ pentru a fi digerat de ceilalţi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi de politicieni. Proprietarul lanţului hotelier Continental este omul deciziilor de moment. Situaţia din ultima vreme l-a forţat să ia decizii imediate. În momentul în care businessul tău este în joc, nu mai ai timp de gândit, trebuie să acţionezi! Enache numeşte asta „reactivitate instantanee“. Zi şi noapte se uită pe cifre. A redus din stocuri pentru a avea cât mai puţini bani blocaţi, a redus personalul de la 1.100 la 800 de angajaţi, dar mai ales a stopat investiţiile în noile unităţi pe care le avea în plan. „Nu pot să mă arunc în gol fără să văd marea“, îşi motivează el deciziile dureroase pe care a trebuit să le ia. Deşi avea în buzunar 22 milioane de euro şi două autorizaţii de construcţie (pentru câte un hotel, unul la Timişoara şi altul la Mărăşeşti), Enache a hotărât că e mai bine să aştepte vremuri mai puţin tulburi. Până când? Dacă politicienii noştri nu ştiu, el nici atât!

Lipsa de predictibilitate a mediului românesc de afaceri este cea care îl enervează cel mai mult. Toate estimările pe care le-a făcut în momentul în care a întocmit bugetul pentru acest an se schimbă de la o zi la alta. „Nu am de unde să ştiu cum reacţionează piaţa, cum se schimbă mediul macroeconomic. Această impredictibilitate pentru mediul de afaceri este cumplită“, exclamă Enache, gândindu-se la un viitor sumbru. Situaţia este critică în Capitală, unde turismul de business a fost grav afectat de criza economică în condiţiile în care companiile au redus drastic bugetul alocat pentru călătorii. Iar în Capitală, Enache este cel mai expus prin cele patru hoteluri pe care le operează (Grand Hotel Continental, Ibis Parlament, Ibis Gara de Nord şi Hello).

De altfel, ultimul hotel deschis, Grand Hotel Continental, de cinci stele, „perla“ reţelei, înregistrează un grad mediu de ocupare de circa 35%, sub estimările sale. Unitatea a fost deschisă la finalul anului trecut, după o investiţie de circa opt milioane de euro. Continental Hotels este businessul principal al familiei Enache. De altfel, este afacerea care a reunit toţi membrii ei. Soţia sa, Daniela Mirea, este directorul de dezvoltare al reţelei şi iniţiatorul noilor branduri. Daniel Enache, fiul celor doi, este şi el implicat în conducerea lanţului
hotelier şi va primi moştenirea Continental Hotels în momentul în care părinţii săi vor decide să se retragă. Dar până atunci, mai sunt multe de făcut.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii