Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

ForbesForward |
|

Radu Dumitrescu, proprietar Stadio Hospitality Concepts: Ne-ar fi ajutat dacă șomajul tehnic ar fi fost plătit direct angajatului de către stat, pentru că sunt mulți angajatori a căror activitate este suspendată și nu au suficienți bani în conturi pentru plata șomajului tehnic

Radu Dumitrescu, proprietarul Stadio Hospitality Concepts, grup care include restaurante NOR, 18 Lounge, Bistro Cișmigiu, Stadio și Social 1, afirmă că ar fi fost de ajutor ca șomajul tehnic să fie plătit angajatului direct de către stat.
radu dumitrescu

Forbes România: Ce decizii de business a luat compania dumneavoastră de la izbucnirea epidemiei de coronavirus? 

Principala decizie este să intrăm în „conservare”, pentru a reuși să supraviețuim până la repornirea activității. Nu putem decât să ne supunem deciziei autorităților de suspendare a activității restaurantelor și, având în vedere că sursele noastre de venit sunt Zero, încercam să suspendăm / amânăm / reeșalonam cât de mult putem toate plățile.

Forbes România: Care sunt măsurile pe care compania dumneavoastră le-a luat în sprijinul angajaților de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?

Cel mai important asset al nostru sunt colegii noștri, oamenii ce lucrează în companiile noastre. Deci, primordial este să avem grijă de colegii noștri, să le oferim un colac de salvare de orice formă ar fi el. Până în 16 martie am igienizat încontinuu toate spațiile din restaurante, ne-am asigurat că toți colegii noștri cunosc și aplică regulile de igienă și siguranță și am pus la dispoziția oaspeților dezinfectant cu alcool, îndemnându-i să îl folosească. Pe 16 martie, înainte cu o zi ca autoritățile să comunice oficial decretul de închidere a restaurantelor, am decis suspendarea activității pe termen nelimitat, tocmai pentru a ne proteja colegii și famiile lor, dar și oaspeții. Am luat atunci decizia – și o vom menține – de a nu concedia niciun angajat (avem, în prezent, 350 de angajați), pentru că în toți acești ani am creat o echipă extraordinară și nu vrem să o destrămăm.

Forbes România: Care ar fi măsurile guvernamentale ce ar trebui luate în următoarea perioadă de timp pentru a atenua efectele negative ale coronavirusului asupra activității din sectorul în care activați?

S-a publicat decretul în Monitorul Oficial, iar măsurile luate sunt relativ bune. Ne-ar fi ajutat foarte mult dacă șomajul tehnic, adica cei 75% din salariu, ar fi fost plătiți direct angajatului de către stat, pentru că sunt mulți angajatori a căror activitate este suspendată și nu au suficienți bani în conturi pentru plata șomajului tehnic. Să sperăm că toți cei cu activitatea suspendată vor reuși să supraviețuiască și să își redeschidă afacerile. De asemenea, măsura creditării susținută de stat și cu dobândă zero pentru asigurarea lichidității este foarte bună, așteptăm să o vedem însă pusă în practică. Însă oricât de bune sunt aceste măsuri, trebuie să fim atenți ca birocrația să nu devină o piedică, pentru că atunci situația ar fi cu adevărat dezastruoasă.

Forbes România: Care sunt scenariile posibile pe care le vedeți pentru business-ul dumneavoastră dacă epidemia continua și/sau ia amploare? Dar pentru întreaga economie românească?

Având în vedere viteza schimbărilor din ultimul timp, orice previziune am face acum se poate dovedi falsă peste câteva zile. Sperăm să redeschidem restaurantele până la începutul lui iulie, și să intrăm în normal la începutul lui octombrie, dar nimeni nu poate spune ce se va întâmpla. Cu cât starea de urgență este mai lungă, cu atât businessul nostru și întreaga economie vor fi mai afectate. Sperăm ca toți din domeniul nostru să treaca bine peste aceasta perioadă și să ne apucăm de lucru cât mai repede, să vedem din nou zâmbete în restaurante în viitorul apropiat.

Forbes România: Cum credeți că ați putea ajuta comunitatea – socială și/sau de business?

Suntem deschiși să ajutăm mediul de business cu tot ce putem, oricine are nevoie de un sfat bazat pe experiența noastră este binevenit. Deja am făcut acest lucru în ultimele zile cu antreprenori care ne-au cerut părerea, și o vom face în continuare. Suntem implicați și în activități sociale, dar în acest moment cea mai mare responsabilitate a noastră sunt colegii noștri, de care trebuie să ne asigurăm că vor trece cât mai ușor posibil peste această perioadă, pentru ei vom face orice sacrificiu este necesar!

 

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii