FacebookTwitterLinkedIn

Cea mai mare provocare care s-a transformat însă în final și în cel mai mare regret pe care această criză sanitară a adus-o pentru Radu Dumintrescu, CEO-ul grupului Stadio, care are în portofoliu restaurantele NOR, Lounge 18, Bistro Cișmigiu, a fost pierderea multor angajați calitativi.

„Debutul pandemiei pe piața locală va rămâne în memoria noastră ca o perioadă extrem de dificilă. 16 martie…nu o să uit niciodată această dată!”, mărturisește în cadrul emisiunii online, Reinventarea României, antreprenorul de 44 de ani, care cataloghează „ca cea mai mare lovitură a pandemiei” – restrângerea personalului.

Înainte de 16 martie 2020, grupul Stadio avea o echipă formată din 380 de angajați, un număr ce s-a dovedit a fi prea mare pentru „tsunamiul” provocat de criza sanitară în această industrie.

„ (…) să păstrezi toate aceste locuri de muncă în condițiile în care încasările tale sunt zero a fost mai mult decât dificil și tragic în același timp. Nu am reușit să facem acest lucru, și drept consecință: am pierdut foarte mulți angajați de o foarte bună calitate, după care plângem și în prezent”, își amintește cu regret momentul, Radu Dumitrescu, care nu poate să nu se gândească mai departe, cum s-ar fi scris acest scenariu dacă autoritățile ar fi făcut front comun cu antreprenorii din HoReCa pentru a se traversa mai ușor această perioadă imprevizibilă.

„Aveam nevoie de sprijinul autorităților în sensul ca acestea să ne ajute să ne acoperim costurile și pierderile înregistrate în această perioadă. Este normal să primim sprijin financiar atâta timp cât ni s-au impus unele restricții. Noi nu am pierdut acești bani pentru că nu am fost în stare să ducem business-ul corect mai departe, ci pentru că nu am mai avut voie să facem acest lucru”, subliniază antreprenorul.

Radu Dumitrescu recunoaște că și-a luat gândul de la ajutoarele promise de Stat, așa încât, astăzi acestea se regăsesc doar pe lista de „nice to have” a grupului. Cu toate acestea, antreprenorul mai are o soluție de propus autorităților și care, în opinia sa, ar putea restarta piața HoReCa. Este vorba despre scutirea antreprenorilor de la taxele pe salarii pentru o perioadă de aproximativ 2-4 ani.

„Putem să înțelegem că Statul poate nu are banii necesari ca să ne ofere aceste granturi, însă…lasați-ne să funcționăm, să luăm o gură de aer, fără obligativitatea de a plăti unele taxe pe care noi le-am plăti cu drag, doar că în acest moment chiar nu avem de unde, mai ales că noi funcționăm în continuare după un program restrictiv”, atrage atenția autorităților, Radu Dumitrescu.

Conform legislației în vigoare, operatorii care activează în industria HoReCa sunt obligați să-și încheie activitatea începând cu orele 21, ei trebuie să primească în incinta locațiilor numai persoane posesoare de certificat verde și să funcționeze la o capacitate de 50%. Toate acestea se traduc printr-un grad de ocupare de numai 27% față de normalitatea cunoscută de aceste business-uri.

De aceea, Radu Dumitrescu pledează și pentru rărirea verificărilor zilnice efectuate de instituțiile de profil.

„Avem și câte 5-6 controale pe zi, nu e o problemă să avem aceste controale, însă ne dorim ca legea să fie aplicată în spiritul ei, nu în virgula ei. În sensul că noi oricum suntem cu încasările aproape de zero și abia supraviețuim, dacă mai primesc și amendă în fiecare zi sau săptămânal pentru diverse chichițe ( 1.000 de lei, 2.000 de lei) – e puțin cam mult. Lasați-ne și pe noi să respirăm un pic! Dacă nu ne dați pe nicio parte, măcar nu ne luați pe alta”, concluzionează CEO-ul grupului Stadio.

În prezent, lanțul de restaurante Stadio include Stadio Park (Herăstrău), Stadio Unirii și Stadio Universitate. După City Grill și rețeaua Fratelli, rețeaua Stadio e cea mai mare ca număr de restaurante, cifră de afaceri și numărul de angajați.