Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Reinventarea României |
|

Radu Coca, Fondator SC VEST6 SA: “Pentru relansarea agriculturii și industriei este necesar să se înființeze centre de colectare”

Forbes România a invitat comunitatea de business din România să răspundă la cele mai importante chestiuni ale momentului în cadrul proiectului editorial #reinventarearomaniei.
 aboneaza-te
Radu Coca

Radu Coca, Fondator SC. VEST6 S.A.

Oportunitatea pentru România

Radu Coca: Va fi foarte greu

Domenii ce trebuie reformate

Radu Coca: Agricultura și infrastructura în transporturi

Măsuri urgente pentru relansare

Radu Coca: Orice măsuri va lua guvernul, ținând cont că stăm tot timpul cu „mâna întinsă” la împrumutat bani de peste tot, rezultatele vor fi minime. Totuși, măsurile urgente pe care Guvernul României (autoritățile centrale) ar trebui să le ia pentru relansarea economiei românești, în opinia noastră ar fi:

Guvernul României trebuie să lanseze cu prioritate comenzi de stat pentru produse și servicii către companiile românești și numai în măsura în care aceste companii nu pot produce un anumit tip de produs sau nu pot să furnizeze un anumit serviciu să se apeleze la importuri. Așadar, în cazul achizițiilor publice să fie preferate cu precădere produsele realizate în România, iar acestea să fie achiziționate de la mai mulți producători pentru a consolida producția pe acel sector, a mări competitivitatea, a încuraja cercetarea, fapt ce va conduce la creșterea calității produselor.

Măsuri urgente pentru companii. Un program care să asigure companiilor românești accesul rapid la lichidități, banii putând fi folosiți doar pentru salarii, chirii și utilități. Cu alte cuvinte, dacă o companie are nevoie urgentă de numerar aceasta să poată primi suma de bani necesară, având obligația restituirii sumei fără nicio dobândă/penalitate.

Investiții locale de lucrări publice pentru companiile românești (infrastructura rutieră – construirea rapidă de drumuri/autostrăzi, trasee de utilități: gaze, energie electrică etc.)

Pentru relansarea agriculturii și industriei este necesar să se înființeze centre de colectare în vederea distribuției produselor tradiționale și locale realizate de companiile românești (inclusiv micii agricultori și meșteșugari). Obligarea marilor retaileri (supermarket-urile, centrele comerciale, mall-urile = adică vănzătorii către consumatorul final) să cumpere de la companiile românești produse fabricate în România. Și desigur statul român trebuie să promoveze și să sprijine exporturile românești.

Debirocratizarea masivă. Asigurarea transferului electronic al datelor între instituții și asigurarea principiului depunerii documentelor și informațiilor „doar o singură dată”. Niciunui întreprinzător să nu îi fie cerut un document pe care deja îl deține o altă autoritate a statului.

În contextual pandemiei de coronavirus se impun investiții în domeniul sănătății, atât în spitale cât și pe partea de cercetare coroborat cu folosirea responsabilă a fondurilor alocate Ministerului Sănătății. De asemenea, se impune asigurarea testării extinse a populației, începând cu cei aflați la muncă. În același timp se impune asigurarea și managementul celorlalte boli, astfel ca oamenii să aibă acces facil și rapid la servicii medicale de calitate.

Educație de scurtă durată. Cursuri de recalificare subvenționate de stat care să pregătească oamenii pentru domeniile care se cer în acest moment (supermarket-uri, farmacii, firme de curierat, fabrici de produse sanitare, medicale și echipamente de protecție, companii de IT, servicii de teleconferințe/videoconferințe, etc.).

Diminuări ale veniturilor peste un anumite nivel la toate categoriile de persoane (salariați, pensionari, asistați sociali) la care banii provin din surse publice. Măsurile de creștere a salariațiilor bugetarilor să fie corelate cu evoluția economică a României astfel încât salariile din sectorul public să nu fie mai mari decât salariile din sectorul privat pentru a preveni apariția unor discrepanțe nejustificate, generatoare de multiple efecte negative (inflație, migrație a forței de muncă de calitate, falimente, necompetitivitate la export, etc.).

Revenirea domeniului

Radu Coca: Scoaterea din orașe a supermarket-urilor (centre comerciale, mall-uri) și mutarea/relocarea acestora la periferie (în afara orașului), așa cum se practică, de fapt, în toate orașele mari din Europa (Paris, Roma, Londra, Amsterdam, etc.).

Amplasarea supermarket-urilor (centre comerciale, mall-uri) în orașe și mai ales în București, unde activăm, a adus prejudicii mari Capitalei, astfel:

Au dat faliment 15.000 de microîntreprinderi românești din care își câștigau existența tot atâtea familii, adică circa 60.000 de oameni. Iar supermarket-urile nu au angajat nici 5% din acești oameni care au rămas fără afacere, adică fără singura lor sursă de venit.

Au aglomerat orașul, transformând circulația într-un calvar, iar poluarea fonică și toxică este insuportabilă. Practic, în București nu se mai face treabă ci se stă la “STOP” (semafor), Capitala fiind paralizată complet.

Supermarket-urile să fie obligate să vândă produse românești. Există și lege în acest sens, dar din păcate în prezent legile sunt ca “mămăliga” adică „țin până se răcește”.

Proprietarii de imobile să fie scutiți de la plata impozitului pe clădire pe perioada cât nu încasează chirie pentru clădirea în cauză.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii