Cautare
, Contributor

Consultant de imagine, a absolvit Swiss Image Institute, este membră Association of Image Consultants International și specialist în etichetă socială și de afaceri acreditat de Minding Manners Londra....

Modă |
|

Radiografia garderobelor feminine

Modul în care sunt construite, gestionate, optimizate și dezvoltate garderobele spune mai multe despre posesoarele lor decât explicațiile frumos-împachetate pe care le oferă de fiecare dată.
dreamstime_xxl_31779059

Jeanși din facultate, poșete cumpărate din primul salariu, rochii în măsuri evident foarte mari sau foarte mici pentru deținătoarea lor, piese spectaculoase aproape nepurtate sau chiar cu eticheta atașată, treizeci de cămăși aproape identice. Am văzut de toate în cei aproape patru ani de când analizez garderobele femeilor și, chiar dacă fiecare dintre ele are propriile motivații pentru obiceiurile de cumpărare sau relația cu hainele, constatarea din chapeau-ul acestui articol mi-a oferit mult mai multă certitudine în meseria mea. Da, o garderobă spune mai multe despre posesoare decât explicațiile pe care aceasta însăși le oferă – și le crede cu tărie – de fiecare dată.

Deschide ușile dulapului tău de haine și examinează cu atenție micul univers din spatele lor: este unul disciplinat, rânduit după culori și ocazii sau unul în care domnește haosul cumpărăturilor din impuls, al amintirilor de tot felul și al acumulării fără finalitate? Este un univers care te ascunde sau te pune în lumină? Reprezintă el viitorul sau trecutul tău?

Din zecile de răspunsuri la aceste întrebări au rezultat patru categorii de garderobe în care ai putea să te regăsești, fie într-un mod benign, moderat, fie într-unul extrem și cu efecte dincolo de aspectul exterior.

Garderoba utopică este un proiect destinat vieții ideale, care se desfășoară mai mult în imaginația posesoarei ei. Este compusă din multe haine noi sau aproape noi, păstrate pentru ocazii speciale, momente deosebite, dar nu pentru viața reală. Femeia cu o astfel de garderobă consideră că viața pe care o duce în prezent nu se ridică la nivelul așteptărilor ei: fie nu are poziția profesională dorită, fie nu a întâlnit bărbatul alături de care să se simtă împlinită, fie nu arată pe cât de bine știe că ar putea. Prin urmare, cumpără haine pe care i-ar plăcea să le poarte, dar nicio situație nu pare suficient de importantă pentru a le merita. Soluția, în cazul în care te regăsești în această tipologie, este una simplă și anume a începe să porți hainele destinate femeii competente, frumoase, ambițioase care îți dorești să fii. Te asigur că instantaneu te vei simți ca atare și nu va trece mult până când viața însăși va înțelege asta!

Garderoba sentimentală. Aparține femeilor sensibile, cărora le este greu să treacă peste anumite momente ale vieții sau peste certe persoane cu care asociază anumite piese din dulapul lor. O rochie strâmtă poate fi păstrată ca aducere aminte a unei siluete la care speră să revină, cămașa unui fost iubit îi poate aduce aminte de perioada în care s-a simțit adorată, iar puloverul gros al mamei poate reprezenta siguranța copilăriei. Sentimentalistele renunță cu greu și la haine de care consideră că ar putea avea nevoie la un moment dat. Bref, sunt persoane care nu se pot bucura de prezent pentru că fie își fac griji pentru viitor, fie rememorează trecutul.

Garderoba substitut. Logo-ul de pe etichetă ca singur criteriu de evaluare al unui articol vestimentar ori semnătura unui designer ca garanție a alegerii corecte sunt semne ale unei acute nevoi de validare externă, de aprobare și de apreciere din partea celorlați. Astfel de garderobe aparțin persoanelor nesigure de propriile calități. Construirea unui sistem propriu de valori și referințe și conștientizarea faptului că eleganța este o formulă personală și nu un standard sunt pași necesari pentru ieșirea din acest cerc al neîncrederii în propriile alegeri. Nu ești sigură ce te motivează să faci următoarea achiziție? Răspunde unor întrebări relevante precum: cumpăr pentru că este în tendințe sau pentru că mi se potrivește? Dacă nu ar aparține acestui designer, ci aș fi găsit-o într-un boutique anonim, mi-ar mai fi trezit interesul? Este o adiție cu adevărat valoroasă pentru garderoba mea sau doar un mod de a mă identifica cu un anumit statut?

Garderoba mereu expansibilă aparține  unei femei care vrea să se asigure că are întotdeauna suficiente opțiuni: o poșetă pentru birou, un plic pentru cocktailuri, o poșetă mică pentru întâlniri, un clutch pentru teatru sau restaurant, o poșetă cu baretă lungă pentru club, câte una pentru fiecare pereche de pantofi și tot așa până la a ocupa metri întregi din dressing. De obicei adună haine nu foarte scumpe, care nici măcar nu îi plac foarte mult, dar le păstrează pentru că i se pare că a făcut o afacere profitabilă. Dacă ai tendința de a acumula până în momentul în care dulapul tău de haine semănă cu un magazin, propune-ți ca viitoarele achiziții să urmeze principiul garderobei-capsulă: croieli, țesături, stiluri și culori asemănătoare, care se vor putea asocia între ele și vor simplifica incredibil diminețile acelea în care toate hainele sunt puține, nepotrivite și depășite! În plus, alcătuirea și purtarea unor ținute coerente cromatic și stilistic crează o imagine organizată, adică ceea ce fiecare dintre noi caută: o identitate stilistică.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii