FacebookTwitterLinkedIn

Oprirea emisiei analogice a determinat Radiocom să protesteze public și să sesizeze mai multe instituții ale statului, printre care și Consiliul Național al Audiovizualului, subiectul fiind dezbătut în ședința din 8 mai fără niciun rezultat, notează Media Expres.

TVR a decis ca emisia terestră a televiziunii publice să fie complet digitală, începând cu 1 mai a.c., având în vedere că aceasta acoperă, în prezent, peste 90% din populaţie, potrivit unui comunicat din 10 mai.

De asemenea, acoperirea teritoriului naţional este realizată prin emisia digitală pe satelit în proporţie de 100%, cu recepție gratuită, iar potrivit ANCOM la 30.06.2017, rata de penetrare la nivelul de gospodării a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale era de 98%: prin reţele de cablu: 65,1%; satelit (DTH): 31,5%; IPTV: 1,42%.

Prin portalul TVR+ programele pot fi accesate online, gratuit.

AUDIENȚELE TELEVIZIUNILOR DE DOCUMENTARE – APRILIE 2018

Începând cu anul 2017, explică TVR, finanţarea de la bugetul de stat nu a mai fost individualizată pentru plata circuitelor de transmisie şi de emisie. TVR ar fi trebuit să plătească SNR 2.3 milioane de lei pe lună pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de emisia analogică.

În acest context, SRTv a fost obligată să negocieze contractul cu SNR, pentru anul în curs, ca o societate comercială, ţinând cont şi de priorităţile legate de funcţionarea societăţii, a cheltuielilor de producţie a programelor, de retehnologizare etc.

Încetarea emisiei terestre analogice trebuia aibă loc încă din 2015, conform obligaţiilor asumate de către România prin tratatul de la Stockholm şi prin HG nr. 403/2013

Tranziţia la emisia digital terestră s-a derulat pe parcursul a trei ani (2015 – 2018), interval în care publicul telespectator să se poată adapta la noua tehnologie, se mai arată în comunicatul TVR.