Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Media şi entertainment |
|

Radio România Cultural difuzează premiera radiofonică „În trafic” de Alina Nelega, piesă premiată la Gala UNITER, ediția 2013

Teatrul Național Radiofonic prezintă premiera „În trafic” de Alina Nelega, după  textul omonim al autoarei, distins cu premiul „Cea mai bună piesă românească a anului”, la Gala UNITER, ediția 2013.
 aboneaza-te
Alina-Nelega-2

Spectacolul „În trafic” este difuzat în premieră joi, 14 noiembrie 2019, la Radio România Cultural, ora 23:00; audiția cu public, în avanpremieră, are loc marți, ora 13:00, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române, strada Nicolae Crețutescu, nr.8. (intrarea este liberă).

La începutul anilor ’90, Alina Nelega s-a remarcat ca autoare dramatică (sintagmă preferată de scriitoare), preocupată, în egală măsură, de punerea în scenă a propriilor texte – „am devenit dramaturg în momentul în care am început să regizez” afirmă aceasta.

De altfel, Alina Nelega este un om de teatru complet, cunoscut și recunoscut; a inițiat Dramafest (1997) – prima manifestare românească dedicată noii dramaturgii și reprezentării sale scenice; a scris și scrie eseuri despre teatru, a îngrijit antologii de dramaturgie și a co-fondat două reviste de specialitate; în prezent, este prof.univ.dr. la Universitatea de Artă din Tg. Mureș (coordonează, aici, masteratul de scriere dramatică).

Textele sale dramatice sunt traduse, montate – nu de puține ori chiar de autoare, și premiate pe multe scene europene importante. Activitatea recentă a Alinei Nelega este legată de Fabulamundi – Playwriting Europe – o rețea europeană de instituții teatrale (teatre, festivaluri, organizații culturale) din zece țări membre UE, printre care și România; rețeaua promovează dramaturgia contemporană, autorii profesioniști și colaborarea lor într-un cadru multicultural.

„Scriu despre Istorie și istorii, despre Viață și viețile personajelor mele, despre realitatea lor, fie aceasta interioară sau exterioară. Îmi place mult să lucrez cu actorii, aceștia mă inspiră, sunt cei mai buni aliați și mai feroce critici ai mei. Cred cu tărie că în general regizorul este considerat autorul spectacolului, dar un spectacol bazat pe un text nou este un caz special și are doi autori: autorul și regizorul.” – notează Alina Nelega.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii