FacebookTwitterLinkedIn

Monodrama „Sufletul pereche” a apărut anul acesta în volumul Puterea a șasea (Editura Integral) și este câștigătoarea premiului I „Valentin Nicolau” a celei de a VII-a ediții a concursului de mondorame din cadrul festivalului Bacău Fest 2020, notează portalul Teatrul Național Radiofonic.

Monodrama tratează drama confruntării artistului cu sacrificiul creației și cu spaima ratării, la bilanțul vârstei mature. Metafora vieții ca o cursă în bazinul de înot e ocazia înfruntării polemice a artistului cu vocile conștiinței.

Literatura e singurul loc în care moartea poate fi răscumpărată, iar impulsului creației contrabalansează remușcările în fața pierderii irecuperabile a oamenilor dragi.

Multiplicarea vocilor conștiinței redă stările contradictorii pe care le încearcă personajul – în fapt, alter ego-ul dramatrugului – în lupta cu propriul destin: ispita mefistofelică alternează cu sprijinul îngerului matern, vinovăția refulată e compensată de recuperarea iubirii paterne orchestrate în dialogul interior al justificării existenței prin creație.

La fel ca în întreaga creație, monodrama revizitează teme omniprezente în scrisul lui Petre Barbu, dublate acum de ecoul tonului autoironic: iubirea pierdută, viața ca o călătorie/cursă, înfruntarea fantomelor trecutului, forța creației opusă morții.

Regizorul Attila Vizauer compune polifonic universul personajului, iar interpretarea nuanțată a actorului Dan Tudor dă viață vocilor convocate la judecata conștiinței. Sound design-ul realizat de Mădălin Cristescu împlinește în adâncime sonoră spațiul ficțional al monodramei.

„Sufletul pereche” de Petre Barbu

Regia artistică: Attila Vizauer

Interpretează: Dan Tudor

Regia de montaj: Robert Vasiliță

Sound design: Mădălin Cristescu

Redactor: Oana Cristea Grigorescu

Producție a TNR decembrie 2020