Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

Pythagoras Petratos, economist: Rusia s-ar putea extinde în Marea Mediterană oferind Greciei securitate și resurse

Comunismul și stânga radicală au o istorie lungă în ținutul elen, iar nostalgia grecilor în ceea ce privește o utopie comunistă a persistat în mintea unor cetățeni, fapt care a atașat poporul elen de Rusia, cât timp Nato, Uniunea Europeană și SUA, pe de altă parte, au fost de multe ori demonizate, potrivit economistului Pythagoras Petratos, lector la Said Business Schoool din cadrul Universității Oxford.

„Poporul grec suferă acum, fiincă guvernul a tot pus în aplicare politici comuniste. Un Leviathan imens, cu sindicate puternice, industrii naționalizate, obstacole în calea libertăților în mediul de afaceri și birocrația coruptă au diminuat masiv îmbogățirea țării”, scrie, în Forbes, Petratos.

Premierul elen, Alexis Tsipras, este un admirator al Cubei și al Venezuelei, notează economistul, adăugând că unele voci susțin că numele mijlociu al mezinului său, Ernesto, este un omagiu adus lui Che Guevara. „Tsipras l-a numit, de asemenea, pe Hugo Chavez un <<mare lider>>”, conform spuselor sale.

Tsipras nu este singurul reponsabil pentru mizeria financiară în care se scaldă Grecia, pentru că datora considerabilă a țării este o cauză a multor ani și a mai multor guverne. Astfel, nu este de mirare cum cetățenii și-au pierdut încrederea în cei care i-au ghidat spre acest haos și acum nu știu cum să îi scoată din el, mai precis: politicienii.

Semnarea recenta a planului de salvare a fost un pas în direcția cea bună, dar economistul se întreabă dacă guvernul de coaliție va fi în măsură să pună în aplicare în mod eficient reformele cerute de creditorii internaționali.

„Cum UE nu este dispusă să încerce altceva decât să ia măsuri de austeritate, se pare că se crează mediul prielnic pentru Grecia să se distanțeze de Occident, să caute noi aliați cumar fi Rusia”, menționează el.

În opinia economistului, confruntarea Rusiei cu Occidentul și NATO poate fi similară cu lupta Greciei cu Troica, iar asta le-ar putea da grecilor un sentimet de familiaritate. El mai spune că o cooperare mai strânsă între cele două țări a început deja: Vladimir Putin și Tsipras s-au întâlnit recent pentru a discuta despre sprijinul de energie și construirea unei conducte comparabilă cu Nabucco (rezervele de gaze naturale din jurul fundului mării Greciei sunt estimate a fi în valoare de miliarde). Rusia s-ar putea extinde în Marea Mediterană oferind Greciei securitate și resurse, evenimentele din Ucraina fac acest scenariu probabil.

Ce spun nemții despre Grexit și despre noul program de salvare votat de parlamentarii eleni

Câte IMM-uri s-au închis în Grecia începând cu 2008

Care este țara în care tot mai mulți greci vor să își găsească de lucru

Topul celor mai bogați oameni din Grecia

Suma averilor primilor zece miliardari francezi depășește PIB-ul Greciei

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii