Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

PwC: Vulnerabilitatea Zonei Euro – dependenţa de creşterea economiei germane

Creşterea economică din Zona Euro rămâne foarte slabă şi este puţin probabil ca Germania să intervină pentru a impulsiona economia, potrivit celui mai recent raport lunar Global Economy Watch, realizat de experţii PwC.
zona_euro.jpg

Faptul că Zona Euro s-a bazat pe Germania pentru accelerarea ratei de creştere, în urma crizei, este un lucru cert, însă, în absenţa revigorării economiilor Franţei şi Italiei – precum şi a economiilor periferice din Zona Euro – dependenţa excesivă de evoluţia economiei germane devine problematică.

Experţii PwC explică faptul că, în primul rând, în ciuda ratelor de creştere destul de ridicate din ultimii ani din Germania, Zona Euro nu a reuşit să treacă începând din 2011 peste pragul de creştere economică anuală de 1%, ceea ce face ca nivelul PIB să rămână sub nivelul atins înainte de criza financiară şi, în al doilea rând, Germania a încetinit la rândul său în ultima perioadă şi se confruntă cu provocări pe termen lung din punct de vedere demografic şi economic, care, începând cu anul 2020, ar putea să îi reducă rata de creştere potenţială.

Raportul PwC mai arată că Zona Euro nu va ajunge la nivelul PIB real de dinainte de criză decât în 2016. Germania şi Franţa au depăşit deja PIB-ul anterior crizei, însă în cazul Italiei, la ritmul actual de creştere acest lucru nu se va întâmpla până în 2023.

„Există semnale clare că şocurile externe – în special situaţia din Ucraina – au afectat perspectivele de creştere ale Germaniei pe termen scurt”, apreciază Richard Boxshall, economistul şef al PwC.

Economiştii PwC sunt de părere că, pe termen lung, Germania trebuie să treacă peste trei mari provocări pentru a menţine o creştere economică solidă. În primul rând, situaţia demografică nefavorabilă: fiindca se estimează că populaţia activă din Germania va scădea cu 8 milioane de persoane între 2010 şi 2030. În al doilea rând, raportul scăzut între investiţii şi PIB, rata investiţiilor publice fiind sub cea a altor mari economii europene. În al treilea rând, productivitatea muncii scăzută în sectorul serviciilor în comparaţie cu cea din Franţa şi Marea Britanie – aceasta este însă compensată prin excelenţa recunoscută la nivel internaţional în producţia industrială.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii