FacebookTwitterLinkedIn

Prețurile actuale creează condiții de concurență inegale și limitează ambiția climatică a țărilor, care se tem de pierderea competitivității internaționale.

„Impunerea unui nivel minim al prețului internațional al carbonului ar fi cea mai eficientă măsură pentru încurajarea investițiilor în energie regenerabilă și de reducere semnificativă a emisiilor la nivel global, cu peste 12%. Potrivit calculelor realizate de PwC, costul aplicării unei astfel de măsuri ar fi mai mic de 1% din PIB-ul global și ar putea fi compensat prin evitarea pierderilor economice asociate încălzirii globale”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

În iunie, Fondul Monetar Internațional (FMI) a prezentat cadrul pentru stabilirea ICPF, care propune niveluri de preț diferite, în funcție de stadiul de dezvoltare al fiecărei economii. Astfel, FMI propune ca, până în 2030, nivelul ICPF pentru țările cu venituri mari să fie de 75 dolari/tonă, pentru statele cu venituri medii să fie de 50 dolari/tonă și pentru țările cu venituri mici de 25 dolari/tonă.

Această structură este menită să limiteze posibilitatea ca emisiile să fie mutate în țări în care costul emisiilor este scăzut, încurajând în același timp țările cu venituri mici să participe la reducerea emisiilor.