FacebookTwitterLinkedIn

Piaţa de M&A locală îşi va menţine tendinţa ascendentă şi în acest an, beneficiind de continuarea consolidării în domenii precum cel medical şi farmaceutic, industrial şi în bunuri de larg consum, precum şi de o tendinţă de relocare către Europa de Est, inclusiv în România, din partea unor grupuri ce au dezvoltat capacităţi de producţie în Asia, sunt de părere expertii în tranzacţii ai PwC.

La nivel local, există un interes tot mai mare pentru tranzacţii, pe fondul continuării unor procese de consolidare începute în anii trecuţi. Se resimte o anumită efervescenţă în piața locală, se poartă multe negocieri şi discuții, sunt mai multe tranzacţii inițiate, atât de către vânzători, cât şi de cumpărători. Observăm un număr tot mai mare de antreprenori interesaţi de perspectiva unui proces de vânzare, care îi ajută să primească şi o indicaţie referitoare la valoarea de piaţă a afacerii lor, deși nu toate discuţiile se concretizează în tranzacţii efective”, a declarat Cornelia Bumbăcea (foto), liderul Departamentului de Tranzacţii al PwC România.

Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică al PwC România şi Europa de Sud-Est, a menționat că, este necesară încurajarea mediului de afaceri printr-o viziune fiscală pe termen lung, care să stimuleze investiţiile, pentru ca România să se bucure de o creştere economică sustenabilă.

Aceasta şi în contextul în care aspectele fiscale au o importanţă crescândă pentru managementul companiilor, iar tratamentul anumitor speţe şi riscuri fiscale poate conduce chiar la eşecul unor tranzacţii. Proiectele strategice de tip M&A, care presupun un angajament pe termen lung, pot fi încurajate printr-o îmbunătățire a predictibilității și coerenței politicii fiscale”, a completat Mitroi.

Anda Rojanschi, Partener al D&B David și Baias, coordonatorul echipei de consultanță fiscală și juridică în Tranzacții, a precizat cărămân optimişti în legătură cu perspectivele de dezvoltare ale pieţei locale de fuziuni şi achiziţii pe termen mediu şi lung.

Conform analizei PwC, în anul 2016, au fost anunțate 140 de tranzacții, cu o valoare totală de 3,6 miliarde de euro. Este de remarcat, totodată, o aparentă necorelare cu piaţa globală, care a înregistrat o ușoară scădere în același interval. Aceasta şi pentru că valoarea pieței la nivel local a fost influențată puternic anul trecut de un număr mic de tranzacții cu o valoare substanţială. O altă explicație ar fi creșterea competitivității şi atractivităţii economiei românești în contextul geo-politic regional”, a mai spus Rojanschi.

George Ureche, Senior Manager în cadrul departamentului de Tranzacţii al PwC România, a spus că, desi sunt destul de izolate cazurile în care antreprenorii români au ales calea dezvoltăriiprin achiziții a afacerilor pe care le dețin, limitele creșterii organice, nevoia de dezvoltare rapidă dublată de presiunea competiției, împing, din ce în ce mai mult, companiile românești spre o dezvoltare prin achiziții.

O astfel de abordare presupune, printre altele, identificarea unor ținte de achiziție, evaluarea compatibilității de integrare, analiza diagnostic, determinarea valorii, derularea procesului de achiziție şi, în cele din urmă, a procesului de integrare efectivă. Această tendință a pieței va impune antreprenorilor români angajarea unor expertize tehnice, din ce în ce mai complexe”, a subliniat Ureche.

Dragoș Atanasiu, Senior Manager în cadrul departamentului de Tranzacţii al PwC România, a menționat că observă creşterea numărului investitorilor financiari (fonduri de private equity) care devin interesați de piața din România, orientându-se, în principal, către afacerile care au demonstrat potențial de dezvoltare sustenabilă, au o echipa competentă de management şi poziţii consolidate pe piaţa în care activează.

Valoarea pieței de tranzacţii şi atractivitatea companiilor vor creste şi ca urmare a stabilizării performanţelor financiare ale businessurilor susceptibile facă obiectul unei tranzacții, dar şi pe fondul creșterii nivelului de încredere şi predictibilității perspectivelor de dezvoltare pentru următorii cinci-zece ani”, a adăugat Atanasiu.

În ultimul an, PwC a fost implicată în multe dintre tranzacțiile semnificative, furnizând fie asistență la cumpărare, fie asistență la vânzare. Printre tranzacţiile în care a fost implicată se află: achiziționarea spitalului Ponderas de către Regina Maria, a La Fântâna de către Oresa Ventures, a Profi de către Mid Europa Partners, a TotalSoft de către Logo și a Noriel de către Enterprise Investors.