
Susţinerea Guvernului ar trebui să se materializeze în promovarea unui cadru legislativ şi fiscal stabil şi predictibil, precum şi în investiţii sporite în îmbunătăţirea infrastructurii şi a calităţii sistemului de învăţământ, pentru a-i pregăti mai bine pe viitorii absolvenţi pentru realităţile pieţei muncii, potrivit studiului Family Business Survey România, lansat astăzi de PricewaterhouseCoopers (PwC) la Cluj-Napoca.
Astfel, proprietarii şi managerii de firme ar dori ca Guvernul să ia măsuri pentru uşurarea poverii fiscale prin aplicarea de excepţii pentru taxarea profitului în cazul profiturilor reinvestite. De asemenea, aceştia şi-ar dori simplificarea, predictibilitatea și stabilitatea legislaţiei şi o reducere a birocraţiei.
30 sub 30: Află de ce şi-au tatuat pe corp Elvis Apostol şi Cristi Badea numele companiei Maven Hut
O altă solicitare pentru Guvern se referă la oferirea de susţinere pentru accesarea de noi pieţe prin garanţii de stat, dar şi sprijin pentru dezvoltarea afacerii, networking şi activităţi de marketing. Reprezentanţii afacerilor de familie şi-ar dori împrumuturi de stat sau credite fiscale pentru achiziţionarea de noi tehnologii care le-ar permite să îşi crească productivitatea şi să facă faţă mai bine competiţiei.
În plus, antreprenorii locali resimt inadecvarea sistemului educaţional românesc la piaţa muncii şi se arată nemulţumiţi de calitatea scăzută a pregătirii noilor absolvenţi. 58% dintre proprietarii şi managerii afacerilor de familie au declarat că aceştia nu au abilităţile potrivite pentru a aduce valoare adăugată angajatorilor.
„Antreprenorii sunt sarea pământului. Ei sunt cei care transformă ambiţiile în realitate, inovând, răsturnând ierarhii încetăţenite de când lumea şi producând valoare. Ei reprezintă motorul indispensabil al unei economii, dau stabilitate acesteia şi creează locuri de muncă”, a declarat Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC România.
30 sub 30: Citeşte povestea lui Cristian Olărașu, unul dintre fondatorii Good Momming!
Într-o piaţă dificilă, afacerile de familie din România au avut performanţe bune în ultimul an, 71% dintre respondenţi obținând o creştere a afacerilor. Mai mult, proprietarii şi managerii acestor afaceri sunt destul de încrezători cu privire la perspectivele de creştere pe următorii cinci ani, 61% aşteptându-se la o creştere constantă, în timp ce 13% ţintesc o creştere mai agresivă.
Aproximativ un sfert dintre afacerile de familie româneşti sunt mai degrabă precaute în ceea ce priveşte viitorul şi plănuiesc să îşi consolideze structura la nivelul curent al cifrei de afaceri.
Aceste rezultate sunt similare tendinţelor globale, 69% dintre respondenţi ţintind către o creştere constantă, organică, în timp ce 12% urmăresc strategii de creştere mai agresive.
Când vine vorba despre provocările întâmpinate de către afacerile de familie, cei mai mulţi dintre proprietarii şi managerii afacerilor de familie menţionează factori din mediul extern, precum condiţiile pieţei (52%) sau accentuarea concurenţei (32%).
42% dintre respondenţi sunt preocupaţi de regimul fiscal şi 29% de reglementări şi politici guvernamentale. Într-o notă mai optimistă, preocupările legate de disponibilitatea resurselor financiare, presante la debutul crizei mondiale, par să se fi atenuat, doar 13% dintre respondenţi menţionând în prezent acest aspect.
De asemenea, pare să existe o încredere crescută în capacitatea Băncii Naţionale a României de a gestiona volatilitatea cursului de schimb, numai 16% dintre cei intervievaţi menţionând această problemă, un procent similar celor preocupaţi de rata dobânzii.
Confruntându-se în continuare cu o pondere redusă a exporturilor în totalul cifrei de afaceri, companiile de familie româneşti par mai puţin îngrijorate de criza economică europeană, doar 13% dintre respondenţi indicând acest factor drept o ameninţare.
30 sub 30: Citeşte povestea softului care vindecă
În ceea ce priveşte provocările din interiorul companiilor, respondenţii sunt preocupaţi de recrutarea şi retenţia personalului (39%), cei mai mulţi proprietari şi manageri ai afacerilor de familie considerând că au un dezavantaj faţă de marile companii multinaţionale în competiţia pentru cei mai bine pregătiţi angajaţi, în special din cauza diferenţelor de salarizare şi a perspectivelor de dezvoltare a carierei.
32% dintre respondenţi plănuiesc să se concentreze pe reorganizarea companiilor în următorii ani, în timp ce 26% sunt îngrijoraţi cu privire la capacitatea de producţie şi abilitatea de a face faţă comenzilor clienţilor.