Cautare
, Contributor

Sandra Gătejeanu Gheorghe este lectorul școlii Ecolage și directorul de protocol al Casei Regale a României din anul 2008.

Lifestyle |
|

Puterea cuvintelor „mulţumesc“ și „te rog“ în era comunicării digitale

Expresia „cuvântul magic“ încă ne revine în minte, chiar și la vârsta maturităţii, pentru că este formula fermecată care ne-a învăţat, încă din primii ani de viaţă, când și mai ales de ce să folosim cuvintele „mulţumesc“ și „te rog“.
Sandra_life_contibutors

Contrar multor păreri, codul bunelor maniere nu a apărut ca o invenţie a unei persoane excentrice, ci ca un răspuns firesc, natural, la probleme cotidiene ale societăţii, fiind utilizat des în arta oratorică. Bazele sale își au originea în Antichitate, în spaţiile publice precum amfiteatrul, agora sau forumul. Acest cod reprezintă un set de reguli care au apărut ca o convenţie și care stau la baza oricărei societăţi sănătoase, civilizate.

A spune „te rog“ și „mulţumesc“ reprezintă mai mult decât recunoștinţă și apreciere, rostirea acestor cuvinte te pun pe tine într-o lumină favorabilă și reflectă caracterul tău. Astfel, se creează o legătură socială puternică atât cu persoanele apropiate, cât și cu străinii. Cum ar fi dacă o persoană străină te-ar aborda și ţi-ar spune: „Cât e ceasul?“ Cum i-ai răspunde și cum te-ai simţi? Când aud cuvintele „te rog“ și „mulţumesc“, oamenii sunt mult mai receptivi la nevoile noastre și mult mai doritori să ne ofere ajutorul și să ne respecte la rândul lor. Și, fără nicio îndoială, folosirea „cuvintelor magice“ cu toată lumea, în orice împrejurare, te va ajuta să ieși în evidenţă în mod pozitiv, să te detașezi de mulţimea aceea de oameni ocupaţi și preocupaţi de angajamentele zilnice.

În vremurile actuale, multe conversaţii se poartă pe e-mail, prin sms, pe chat sau reţelele de socializare. Unii cred că, din viteză, pentru a transmite mesajul mai repede, pot renunţa la formulele de politeţe, însă această abordare este cât se poate de nepotrivită. Un mesaj trimis prin e-mail, sms sau chat va începe întotdeauna cu „Bună ziua“, apoi se va comunica ideea pe care vrem să o transmitem, iar în cazul în care este vorba despre o solicitare, vom spune și în scris „te rog/vă rog“. La final, vom scrie „mulţumesc“. Chiar şi când vine vorba despre mediul on-line, conduita noastră trebuie să fie una respectabilă, astfel încât să nu-i deranjăm pe ceilalţi utilizatori.

Citește și Bunele maniere, investiţie sigură

De exemplu, o postare pe Twitter a unui tânăr de 25 de ani a devenit virală anul trecut după ce acesta a scris că bunica sa, în vârstă de 86  de ani, a folosit cuvintele „te rog“ și „mulţumesc“ în căutările sale pe Google.

Bătrâna credea că la sediul Google există o persoană reală care răspunde solicitărilor sale și astfel, prin gestul său, a devenit celebră în rândul internauţilor, potrivit bbc.com.

E simplu să fim politicoși, să-i respectăm pe cei din jurul nostru, pentru a fi, la rândul nostru, respectaţi. Să fii amabil, respectuos, drăguţ, agreabil ţine, în primul rând, de educaţie și, în al doilea rând, de obișnuinţa cu care ne folosim de aceste instrumente. Cu siguranţă, cu toţii am învăţat în copilărie formulele de politeţe, însă, cu timpul, uităm să le mai folosim. Modalitatea cea mai bună pentru a-i învăţa pe copii cum să vorbească și să se comporte este chiar exemplul părinţilor. Spuneţi-le „mulţumesc“ și „te rog“ cât mai des și se vor obișnui să spună și ei.

Și nu uitaţi, de fiecare dată când spuneţi „te rog“ și „mulţumesc“, să priviţi persoana respectivă în ochi. Să fiţi sincer.

Odată ce v-a intrat în obișnuinţă să le folosiţi, nu le veţi mai uita niciodată. Învăţaţi-i și pe alţii să folosească aceste cuvinte, le veţi face un bine atât lor, cât și vouă.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii