Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Cariere |
|

Puterea antreprenorilor sociali: Clinica Aliat Rezidențial Sigma Dorna Arini

Forbes România crede în puterea afacerilor sociale și în beneficiile pe care acestea le aduc comunităților. Regăsiți în continuare câteva dintre cele mai relevante afaceri sociale, participante în cadrul programului Made in Social, dezvoltat de Impact Hub.
 aboneaza-te
Clinica Aliat

1. De ce antreprenoriat social? De ce ați ales să puneți bazele unei afaceri sociale?

Deschiderea Clinicilor Aliat Suceava de tratament al adicțiilor a venit ca răspuns la dimensiunea fenomenelor  dependențelor în România și mai ales, în acest context, ca nevoie de servicii integrate de intervenție. Existența unor clinici de tratament al adicțiilor, ambulatoriu și rezidențial, contribuie la creșterea șanselor ca persoanele care suferă de dependență să caute sprijin pentru problema lor și, în același timp, la destigmatizarea acestei categorii sociale.

Punerea bazelor acestei afaceri sociale a reprezentat continuarea firească a activităților din cadrul Aliat (ALIAT – Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor) din ultimii 15 ani, începând cu deschiderea unor puncte AlcoInfo în mai multe orașe din țară și cu lansarea campaniilor de sensibilizare Alcohelp la nivel național.

Am întâmpinat și recunoscut tot mai mult de-a lungul timpului nevoia existenței unor clinici de servicii integrate psihoterapeutice și psihiatrice unde oamenii care au o problemă de dependență să poată primi sprijin și tratament specializat și să reușească să se reintegreze social fără întreruperi de lungă durată a activităților lor zilnice. Mai mult de atât, nevoile sociale identificate ne-au condus la a pune bazele unui concept inovativ în România, rezidența.

Antreprenoriatul social a reprezentat în cazul nostru o rampă de dezvoltare socio-economică, atât pentru persoanele implicate, altfel vulnerabile, inactive, cât și prin oferirea unor servicii necesare comunității. A fost necesar să ne adresăm în primul rând populației generale pentru destigmatizarea acestei categorii sociale, pentru conștientizarea faptului că dependența este o afecțiune care se tratează.

2. Cum a început povestea business-ului vostru social? Ce provocari ati intampinat?

Povestea noastră începe prin deschiderea în luna iunie a anului 2015 a clinicilor de tratament al adicțiilor din Suceava, clinici-pereche: una de tip ambulatoriu, situată în orașul Suceava, și una de tip rezidențial, situată în Dorna Arini. Implementarea acestui proiect, rezultat al anilor de experiență în domeniul serviciilor socio-medicale în problematica adicțiilor și inspirat din modelele internaționale de bună practică, a fost posibil prin finanțare europeană. Prin urmare, o primă provocare întâlnită a fost să menținem cash-flow-ul necesar dezvoltării afacerii așa cum ne-am propus inițial, fiind bine-cunoscute blocajele financiare generate de metoda de rambursare a fondurilor europene. O altă dificultate sau provocare a fost găsirea personalului din grupurile vulnerabile care să înțeleagă specificul acestei afaceri sociale și să aibă resursele și motivația necesare pentru a rămâne în echipa noastră. A treia provocare a fost slaba conștientizare la nivelul populației a faptului că dependența este o afecțiune care se poate trata.

O altă provocare a venit din partea Clinicii Rezidențiale, prin care am promovat și implementat astfel un concept inovator în România, atât prin serviciile rezidențiale integrate și programul terapeutic intensiv, foarte bine și atent structurat și adaptat nevoilor societății noastre, cât și prin echipa de specialiști: psihoterapeuți, psihologi, medic psihiatru, coordonator medical și terapeut sportiv. Provocările au vizat la început programul permament al rezidenței, faptul că toată echipa de specialiști este prezentă, alături de clienți, pe tot parcursul programului rezidențial cu durata de o săptămână.

3. Ce rezultate ati inregistrat până acum? 

Cel mai mare succes înregistrat până acum este însuși faptul că aceste clinici, și în mod special Clinica Rezidențială Dorna Arini, funcționează. Oamenii sunt mulțumiți de serviciile primite, recunosc și prețuiesc schimbările pe care le fac, și ne spun toți același lucru: „Oamenii ar trebui să știe mai mult de voi. Că existați, că pot primi ceva atât de prețios aici”.

Încă de la început, ne-am axat continuu pe calitatea serviciilor și pe individualizarea lor în funcție de nevoile specifice ale fiecărui client.

Din 2015 până astăzi, tratamentul rezidențial a atras în jur de 100 de clienți, în rezidențe de maxim 6 persoane, care continuă terapia și care au devenit abstinenți, făcând schimbări de lungă durată în viața lor. De asemenea, au accesat serviciile noastre și clienți din alte țări, precum Olanda, Irlanda, Singapore.

Întreaga activitate a Clinicii Rezidențiale Aliat Suceava, încă din momentul deschiderii în urmă cu un an, prin abordarea terapeutică, ecourile în rândul specialiștilor și testimonialele clienților, ne recomandă în prezent ca un exemplu de bune practici în domeniu, cu potențial de dezvoltare, care a găsit mijloace de sustenabilitate prin aplicarea cu succes a acestui model de business.

 4. Prin ce vă diferențiați de alte business-uri din același segment? De ce ar trebui ca o companie să colaboreze cu voi?

Suntem în prezent singura clinică din România care oferă servicii rezidențiale de scurtă durată, cu rezultate care promovează acest tip de intervenție. Rezidența în cadrul Clinicii Rezidențiale Aliat Dorna Arini (situată la 10 km de Vatra Dornei) se diferențiază prin intensitatea mare și complexitatea tratamentului (terapii cu o durată medie de 1-2 săptămâni, care se pot relua, cu recomandări medicale și psihoterapeutice și monitorizare periodică), abordările terapeutice validate științific și scalele de evaluare recomandate internațional, multidisciplinaritatea tratamentului (programe de terapie sportivă cu trasee montane parcurse alături de terapeutul sportiv, terapie de grup, intervenții individuale, exerciții de dezvoltare personală și de mindfulness, jocuri sportive de indoor, artterapie și meloterapie, terapie ocupațională etc.).

Rezultatele de până acum ne-au făcut să acordăm atenție suplimentară cauzelor dependențelor și să explorăm schimbările de la nivelul societății care au avut loc în ultimii ani. Statisticile arată o creștere a sindromului burn-out printre angajații companiilor mari, a tulburărilor alimentare și a dependenței de social media, a nivelului de stres cotidian, aspecte care pot fi corelate uneori cu probleme de dependență. Asta ne-a făcut să ne gândim la cauzele acestor probleme și cum am putea interveni.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii